Nesanica kod žena nosi veći zdravstveni rizik u poređenju sa muškarcima

Rezultati studije na 210 muškaraca i žena u srednjim godinama pokazuju da ženama treba više sna nego muškarcima i da žene zbog nedostatka sna pate od više zdravstvenih problema nego muškarci.

„Otkrili smo da je loš san kod žena usko povezan sa visokim nivoom mentalnog bola i većim osećajem neprijateljstva, depresije i besa. S druge strane, ta osećanja nisu povezana sa istim stepenom poremećaja spavanja kod muškaraca”, rekao je Jim Horn, vodeći britanski stručnjak za istraživanje spavanja.

OKRENI TOČAK SREĆE I OSVOJI DO 40 % POPUSTA NA SPRINGWELL-U, SAMO TREBA DA SAČEKATE 30 SEKUNDI DA BI SE OTVORIO TOČAK ZA POPUSTE.

ZA POČETAK KLIKNITE OVDE

Prema njegovim rečima, tokom dubokog sna kora, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, između ostalog, se oporavlja. Što više koristite mozak tokom dana, to vam je potrebno više sna da biste se oporavili, objašnjava dr Horn.

Istraživanja su pokazala da žene spavaju u proseku 20 minuta više od muškaraca, ali da su njihove potrebe za snom veće jer se žene danju suočavaju sa većim odgovornostima i više koriste mozak nego muškarci.