Magnolija, prirodni lek za nesanicu

Magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njene kore može koristiti za lečenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice. Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno dejstvo od vitamina E. Deluju povoljno na kardiovaskularni, disajni, probavni i mišićni sastav. Bombonice za dah koji sadrže ekstrakt kore magnolije za vreme jedne konzumacije ubiju većinu oralnih bakterija koje uzrokuju loš zadah i propadanje zuba.

Biljka prekrasnih cvetova i aromatičnog mirisa ima lekovita svojstva, tako da ne treba da imate dilemu koje drvo treba da zasadite u vašem vrtu.Magnolije su poznate još od perioda krede, kada prestaje vladavina velikih drvenastih paprati, a pojavljuju se prvi rodovi kritosemenjača. Rod “Magnolia” ima više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova. Međutim, retki znaju kako je magnolija i lekovita biljka.

Na našim prostorima magnolija se ne spominje u priručnicima o lekovitom bilju, dok Kinezi i Japanci u svojoj tradicionalnoj medicini već dve hiljade godina koriste lekovito dejstvo ekstrakta njene kore. Uostalom, Azija je i kontinent s kojeg ova biljka potiče. Upotreba ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna jedinjenja: magnolol i honokiol. Ove komponente smanjuju crvenilo kože lica i poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože.