Kako se osloboditi hrkanja?

Radi mira u kući i boljeg sna ostalih članova vaše porodice poslušajte par saveta koji vam mogu pomoći da se rešite hrkanja.

Podignite uzglavlje u krevetu sa par dodatnih jastuka, umesto da ležite ravno na leđima, jer vam tako podignutim neće tkivo iz grla ulaziti u vazdušne prolaze.

Pokušajte spavati na boku, jer spavajući na leđima jezik i nepce zatvaraju prolaz zraka, što uzrokuje hrkanje. Velika je verovatnost okretanja u snu, pa kako biste ostali na boku, pokušajte kada idete na spavanje obgrliti jastuk rukama, što će vas možda duže zadržati u bočnom položaju.

Osobe koje hrču zbog začepljenog nosa trebaju pre spavanja staviti kapi za nos ili isprati nos sredstvima koja se mogu nabaviti u svim apotekama, a temelje se na morskoj vodi. U slučaju kada problemi sa začepljenim nosom traju duže, treba se obvezno javiti lekaru, da bi se ustanovilo zašto se to dešava.

Kupite u apoteci trake za nos, koje će vam držati nos otvorenim i na taj način će se povećati protok vazduha, što ublažava hrkanje.

Ako imate alergiju na prašinu, grinje ili plesan, neophodno je održavati spavaću sobu izrazito čistom i ako je moguće bez tepiha i zavesa, jer one sakupljaju puno prašine i grinja u sebe, a posteljinu treba prati što češće i to na visokim temperaturama.

Alergični na pelud verojatno imaju samo sezonske probleme sa hrkanjem, pa je neophodno ublažiti upalu koju izaziva alergija na pelud, a u tome pomaže čaj od koprive.

Par sati pre spavanja ne jedite teške obroke i ne pijte alkoholna pića. Prestanite pušiti, jer pušenje uzrokuje nadražaj sluznice i otok grla, što dovodi do zatvaranja disajnih puteva i pojave hrkanja.