Zdrava hrana za majku koja doji

Ne treba ništa posebno da jedete dok dojite ali je dobro za vas kao i za bilo koga drugog da se hranite zdravo.

Zdrava ishrana podrazumeva sledeće:

– Najmanje pet porcija različitog voća i povrća dnevno (uključujući sveže, smrznuto, konzervirano i sušeno voće i povrće i 100% voćni sok bez veštačkih zaslađivača).

– Hrana sa puno skroba, kao što su integralni hleb, testa, pirinač i krompir.

– Obilje vlakana iz integralnog hleba i testa, žitarice, pirinač, mahunarke (kao što su grašak i sočivo), voće i povrće. Posle porođaja, neke žene imaju probleme sa crevima i zatvorom. Vlakna pomažu u oba slučaja.

Protein, kao što su posno meso i piletina, riba, jaja i mahunarke. Najmanje dve porcije ribe nedeljno je preporučljivo uključujući i neke masne ribe.

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, sir i jogurt. Sadrže kalcijum i izvor su proteina.

– Pijte puno tečnosti. Imajte piće pored sebe kada se spremate da dojite. Voda, mleko i 100 odsto voćni sokovi bez veštačkih zaslađivača su dobar izbor.

Vitamin D kao dodatak ishrani

Dok dojite, preporučljivo je da uzimate dodatak ishrani u vidu vitamina D svakog dana. Sve ostale vitamine i minerale koji su vam potrebni možete dobiti kroz izbalansiranu i raznovrsnu ishranu.

Pitajte vašeg lekara ili patronažnu sestru gde možete nabaviti dodatke ishrani sa vitaminom D.

Ideje za zdravu užinu

Sledeća užina je zdrava i laka za pravljenje, a daće vam i puno energije:

– sveže voće;

– sendviči sa salatom, rendanim sirom, pireom od lososa ili hladnim mesom;

– jogurti i frapei;

– kajsije, smokve ili suve šljive;

– povrće i supe od graška;

– pojačane nezaslađene žitarice, musli i ostale žitarice od celog zrna sa mlekom;

– mlečna pića ili 100% voćni sok bez veštačkih zaslađivača;

– prebranac na tostu ili pečeni krompir;

Hrana koju treba da izbegavate

Riba je zdrava za vaš organizam, ali nemojte jesti više od dva puta nedeljno masnu ribu. Masna riba uključuje svežu tunjevinu (ne konzerviranu, zato što se dobre masti gube kroz proces konzerviranja), skušu, sardine i pastrmke. Postoji limit masnih riba za žene, zato što masne ribe sadrže male količine zagađivača, koji mogu da se povećaju u telu i utiču na razvoj budućeg deteta.

Uopšten savet za sve je da izbegavaju više od jednom nedeljno ajkulino meso i sabljarke zbog žive koju sadrže ove ribe. Izbegavajte ove ribe uopšte tokom trudnoće ili ako pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Male količine onoga što jedete i pijete se mogu preneti na vašu bebu preko majčinog mleka. Ako mislite da ono što jedete i pijete utiče na vašu bebu, pričajte sa svojim lekarom ili patronažnom sestrom.

Kofein

Pića koja sadrže kofein mogu da utiču na vašu bebu i da je drže budnom. Dok je vaša beba mala, pijte pića sa kofeinom povremeno, ali ne svaki dan.

Kofein se prirodno pojavljuje u mnogim pićima i hrani, uključujući kafu, čaj i čokoladu. Takođe se dodaje nekim bezalkoholnim i energetskim pićima i nekim lekovima za prehladu i grip.

Važno je da ne konzumirate previše kofeina. Probajte kafe i čajeve bez kofeina, biljne čajeve, 100 odsto voćne sokove ili mineralnu vodu. Ograničite unos energetskih pića, koja mogu imati puno kofeina.

Kikiriki

Ako volite da jedete kikiriki ili hranu koja sadrži kikiriki (kao što je puter od kikirikija) dok dojite možete izabrati da to jedete kao deo zdrave, izbalansirane ishrane. Ne jedite ga ako ste alergični.

Ne postoje jasni dokazi da ako jedete kikiriki dok dojite vaše dete može da razvije alergiju na kikiriki. Ako imate bilo kakva pitanje ili ste zabrinuti, razgovarajte o tome sa vašim lekarom ili patronažnom sestrom.

Alkohol

Alkohol prolazi do beba koje se doje u malim količinama. Verovatno da povremeno piće neće naškoditi vama ili vašoj bebi, ali može da utiče na to kako sisa vaše dete. Tako dok dojite, ono je verovatno malo osetljivo na piće. Na primer, ne uzimajte više od 1 ili 2 pića, jedanput ili dvaput nedeljno.

Ako mislite da popijete više od ovog za neku specijalnu priliku, možda bi bilo dobro da razmislite o prethodnom izmlazavanju da bi vaše dete dobilo nepromenjen obrok.

I ako ste dosta popili nikada ne spavajte u istom krevetu sa vašom bebom. Ako čvrsto zaspite, mogli bi da ugrozite vašu bebu.