Zašto je dobro uključiti decu u kućne poslove?

Kućni poslovi: Malo ljudi voli da radi ove poslove, ali da bi stvari tekle bez problema i porodica ostala zdrava, poželjno je da se sređuje dom.

Ovaj teret često pada na odrasle, iako neki roditelji svesno i namerno uključuju svoju decu. Drugi su mišljenja da takva praksa samo kvari detinjstvo dece koja se sve manje igraju. Odluka o tome da li ćete decu uključiti u kućne poslove je samo vaša i niko nema pravo da vam sudi. Ali ako detetovo slobodno vreme rezervisano za igru znači druženje sa telefonom, onda je bolje da ga angažujete čak i kod kuće.

Uzgred, evo još nekoliko dobrih razloga zbog kojih vredi pokušati:

Poslovi u kući decu uče životnim veštinama. Jednog dana, deca će porasti i moraće da napuste dom spremni za suočavanje sa mašinom za pranje sudova, kuhinjom i, što je još važnije, trošenjem budžeta. Ove stvari se ne stiču u školi, pa je još važnije da se steknu kod kuće. Dete koje nikada nije prisustvovalo ili učestvovalo u pripremi obroka verovatnije će razviti nezdrave prehrambene navike.

Kućni poslovi decu uče timskom radu. Biti deo tima i poštovati pravila, uključujući kazne za neizvršenje, ključna je lekcija koju će dete lako naučiti kada svi zajedno čistite kuću. U početku možda nećete uspeti, ali budite uvereni da će se dete osećati krivim ako samo sedi dok svi ostali rade.

Kućni poslovi uče decu da budu odgovorna. Ako dete ima isti zadatak, na primer, da pospremi svoju sobu ili igračke, ono će postepeno steći odgovornost i nikada vam neće dozvoliti da umesto njega sakupljate igračke. S druge strane, to će ga osvestiti da se može osloniti na sebe, a to će poboljšati njegovo samopouzdanje. Ovo je posebno važno za dečake – oni ne bi želeli da odrastu u muškarce koji redovno dovode u pitanje jednakost, zar ne?

Kućni poslovi uče decu da vas poštuju. Konkretno, da poštuju svoj rad. Kada ste shvatili koliko je bilo teško vašim roditeljima, kada ste postali roditelj? Pa, ubrzajte proces – kada deca moraju da srede ono što su rasturili, šanse da se sledeći put toliko da rasture su male. Međutim, budite oprezni, ako je vaše dete lenjo po prirodi, može odbiti da se igra igračkama samo da ne bi moralo da ih sakuplja. I to je pogrešno, zato nudite svoju pomoć dok on ne stekne naviku da radi.

Angažovanost u poslovima u kući uči decu da planiraju svoje vreme. Kao što znate, dan donosi milione odgovornosti koje treba obaviti u određenom vremenskom okviru. Ako postavite decu, posebno tinejdžere, u položaj žongliranja u školi, kursevima, društvenom životu, domaćim zadacima, ona će uskoro steći ključnu veštinu poznatu kao upravljanje vremenom i poštovanje rokova. I u ovom delu treba da budete posebno oprezni, ne dozvolite da dete bude zatrpano odgovornostima i da omane u najvažnijim.

Kućni poslovi povezuju porodicu. Ako samo mama treba da čisti, onda će se osećati krivom što propušta neprocenjive trenutke sa svojom decom. Ali ako se svi uključe, tada će se čišćenje pretvoriti u zabavnu aktivnost koja će pojačati detetovo samopoštovanje, učiniti da se oseća važnim, pa čak i podstaći ga da razgovara o temi koju izbegava.