Zdrava doza kofeina

Pijući kafu možete smanjiti rizik od dijabetesa, kažu istraživači. Osobe koje umjereno konzumiraju kafu, od četiri do pet šoljica dnevno, smanjuju izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 u poređenju s osobama koje to piće piju povremeno ili nikako.

Nova studija sugeriše da redovna konzumacija kafe za 30 posto smanjuje rizik od dijabetesa, bilo da je s kofeinom ili bez.

Posljednji rezultati velikih evropskih istraživanja o učincima prehrane i načina života na zdravlje takođe otkrivaju da kafa ne povećava rizik od srčanih bolesti ili raka. Praćene su navike ukupno 42.659 ljudi i to devet godina.

Tokom tog vremena, bila su 1.432 slučaja dijabetesa tipa 2.394 srčana infarkta, 310 moždanih udara i 1.801 slučaj raka.

I ranija istraživanja su ukazivala na to da kafa smanjuje rizik od dijabetesa, ali je bilo proturječnih rezultata u vezi s tim da li kafa potiče hronične bolesti, srčane napade i karcinom.

No, novi rezultati su pokazali da to nije slučaj. Ipak, trudnicama se savjetuje da smanje unos kofeina tokom trudnoće na 200 miligrama dnevno iz svih izvora. To uključuje unos kofeina iz čaja, kafe, koka-kole i čokolade.