Kada žene pomisle na bolest opsnu po život misle na rak. Za muškarce je to srce. Ali prema najnovijim statistikama nije samo srce slaba tačka za muškarce.
Bolesti srca postale su vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji, češći od svih karcinoma zajedno. Godišnji broj smrtnih slučajeva od srčanih bolesti iznosi 400.000 – što znači da gotovo svakog minuta jedna žena umre od srčanog udara.
Da li ste to znali do sada?
Bez obzira na to koliko su ove informacije zabrinjavajuće, dobro je znati da postoji način da se zaštiti srce, a to ne znači ko zna kakvu investiciju. Prestanak pušenja i uvođenje sportskih aktivnosti je dobrodošlo, ali ništa nije kao zdrava ishrana. Zašto? Jer samo hranom ćete istovremeno moći da kontrolišete sve faktore rizika za srčane bolesti – visok krvni pritisak, prekomernu težinu, holesterol.
Šta bi trebalo da jedete više?
MASNA RIBA: Ribe hladne vode poput lososa, haringe, pastrmke bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje su posebno dobre za srce, najmanje dva obroka nedeljno.
ORAŠASTI PLODOVI: Studija iz 2010. godine sugerisala je da svakodnevno jedenje oko 70 grama oraha, badema, kikirikija, lešnika, brazilskih oraha, pistaćija, makadamije smanjuje ukupan holesterol i LDL (loši) holesterol.
MAHUNARKE: Samo jedna porcija pasulja, graška, sočiva ili leblebija (oko tri četvrtine šolje u salati) može smanjiti nivo lošeg holesterola za 5%.
PARADAJZ: Sadrži prepoznati antioksidant – likopen koji smanjuje rizik od moždanog udara i infekcije. Dnevni meni treba da se sastoji od 5 do 7 porcija povrća i voća.
ZOB: Istraživači su otkrili da jedinjenja koja se nazivaju avenantramidi (nalaze se samo u zobi) deluju kao odlični antioksidanti i imaju antiinflamatorno dejstvo.
Izbegavajte jesti:
PRERAĐENA HRANA: klonite se belog hleba i ostalih rafinisanih ugljenih hidrata; obilno sa puno dodatog šećera.
CRVENO MESO: Studije su pokazale da ljudi koji jedu govedinu, svinjetinu i / ili jagnjetinu tri puta nedeljno imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. To je verovatno zbog L-karnitina, sastojka koji se nalazi u mesu i koji je povezan sa slabim arterijama. Jedite crveno meso samo jednom nedeljno.
BELA JAJA: Čuvajte se proizvoda koji mogu podići holesterol. Idealno bi bilo da ograničite dnevni unos na 200 miligrama (jedan veliki protein sadrži 250 miligrama holesterola).
SO: Smanjenje natrijuma je ključni potez u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Cilj je ograničiti dnevnu potrošnju na 1.500 miligrama i manje. Uverite se da se ukusi naviknu na manje slanu hranu, samo im dajte priliku.
Dodatak Omega-3 je neophodan za sve!
Jer niko od nas ne jede ribu svaki dan, Dr. Viton Omega 3 kapsule su obavezna prevencija. Svaka kapsula sadrži 1.000 miligrama prirodnog ribljeg ulja, plus vitamin E i D3, kako bi zaštiita srca bila potpuna. Gotovi omega-3 dodatak naučno dokazan postiže sledeće prednosti:
- Smanjuje trigliceride, u proseku za 15 do 30%
- Snižava nivo krvnog pritiska kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom
- Povećava nivo HDL-a i pomaže održavanju dobrog krvnog pritiska
- Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjujući tako rizik od tromboze
- Smanjuje lučenje loših supstanci tokom zapaljenskog procesa
- Održava arterije glatkim i sprečava nakupljanje štetnih materija koje ih začepe i stvrdnu
Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:
https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/
Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.
Ili na broj telefona: 018 576 120
Svakog radng dana od 8 do 16 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)