Zašto je vaše lice magnet za sunčane fleke?

Svakog leta se vraćate sa odmora sa licem prošaranim sunčanim flekama, a vaši prijatelji nemaju takve fleke. Kako je to moguće? Šta oni rade drugačije od vas, pogotovo što koristite isti SPF faktor?

Svaka koža različito reaguje na sredinu kojoj je izložena, počev od sunca, vetra, vlage, krema kojima je negujete, pa sve do hrane i sna kojima je negujete iznutra.

Ako malo razmislite, sunce je najzahtevniji faktor za kontrolu, jer nije uvek iste jačine, sa istim zračenjem.

Kako biste bili sigurni da ste se zaštitili na odgovarajući način i da ste dobro izabrali SPF faktor, obratite pažnju na sledeće kriterijume:

Spoljni uticaj

U periodu dana od 10:00 – 14:00 UV zraci su najjači, tačnije, koža prima 60% ukupnog zračenja. Opravdano je da se sredina dana smatra najštetnijom za kožu. Ako već morate da izađete u tom delu dana, primenite SPF zaštitni faktor, nosite sunčane naočare, šešir i “lovite” hladovinu.

UV zraci prodiru kroz staklo – ako ste mislili da ste sigurni kod kuće, ili niste izloženi ako ste u autu, razmislite ponovo. Na sigurnom ste samo ako ne sedite pored stakla. Ali ako imate dug put automobilom, autobusom ili vozom, preduzmite mere predostrožnosti. U svakom slučaju, srećni ste ako radite u zatvorenom prostoru, jer oni koji rade na otvorenom apsorbuju 80% ukupnog godišnjeg zračenja, a oni koji rade u zatvorenom 10 do 20%.

Pesak i voda reflektuju do 25% UV zraka, što znači da je izloženost zračenju mnogo veća kada ste na plaži nego kada ste na ulici. Nećete nadmudriti sunce ako zaronite u vodu, naprotiv, veće su šanse da opečete kožu. Ne potcenjujte kišobrane i suncobrane, njihova boja nudi smanjenje UV zraka za 50%, pa čak i više.

Solarijum koristi UV zrake – da li mislite da je solarijum siguran način da preplanete?Rasprava među stručnjacima o tome šta je štetnije, solarijum ili sunce, još uvek traje. Ali činjenica da solarijum emituje UV zrake koji dugoročno mogu izazvati rak kože i dalje stoji.

Sunce je za kožu štetno u bilo koje doba godine – vrhunac oštećenja od sunca se, naravno, javlja leti, ali to ne znači da ste zimi zaštićeni. Zaštitni SPF faktor treba koristiti 365 dana u godini. Za kožu je zimovanje isto kao i letovanje, ako ne i gore, jer sneg reflektuje 80% UV zraka, a voda, kao što je već pomenuto 25%. Isto se dešava kada je napolju oblačno, zračenje se smanji za samo 10%, jer UV zraci lako prolaze kroz oblake.

Unutrašnji faktori

Reakcija kože na sunce zavisi od njene prirode ili tipa kože.

Koža: Svetla koža je sklonija opekotinama od sunca, tamna koža je sklonija hiperpigmentaciji.

Starost: Dečija i zrela koža je osetljivija i zato brže i lakše podleže oštećenjima od sunca, što nije slučaj kada imate 20 godina i koža “radi” punim kapacitetom.

Delovi kože: Neki delovi-područja kože poput lica, vrata, dekoltea, ruku izloženija su suncu, pa zbog toga I sklonija oštećenjima. Takođe postoje razlike između regija na licu, na primer, nos kao najizloženiji prvi gori.

Tip kože: Masni tip I koža sklona aknama ima potpuno drugačije potrebe od suve kože, ali svima je potreban SPF factor I vitamin C.

U svakom slučaju treba proveriti savez Vitamin C i SPF

Kao jedan od najmoćnijih antioksidanata, visoko koncentrovani vitamin C u Dr. Viton Vitamin C serumu štiti kožu od zagađenja, UVA i UVB zraka, kao i slobodnih radikala. Zbog toga bi to trebalo biti prvi korak u jutarnjoj rutini, ali pre izlaska obavezno primenite SPF faktor.

U letnjim mesecima kada je sunce jače primenite Dr. Viton C serum uveče nakon čišćenja kože. Budući da se vaša koža najviše regeneriše dok se odmarate, vitamin C će izgladiti fine linije, izbeleti pigmentaciju koju ste zaradili tokom dana. U slučaju da ste pretrpeli teže opekotine – ima moć da popravi i zaceli oštećeno tkivo.

Dr. Viton – Vitamin C Serum se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/vitamin-c-serum/

Proizvod se može kupiti u Lilly i dm drogerijama, apotekama Dr.Max, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)