Zaštitite oči od štetnih sunčevih zraka

Nisu li oči ono najvrednije na nama? Kakva god da je obasjanost suncem i jačina zraka, oblaci i magla ne filtriraju sve UV zrake, tako da se sportisti kao i svi drugi moraju zaštititi.
Sunčevi zraci emituju tri tipa radijacije: UVA, UVB i IR (infracrvene zrake).
Konjuktivitis, retinopatija, katarakta: čuvajte svoje oči
Ultraljubičasti zraci (UVA) tamne kožu, ali mogu i da je spale (UVB). Manje vidljivi, prourokuju i neprijatnosti, od prostog crvenila očiju do ozbiljnih problema :  bolesti mrežnjače, zapaljenja, prerana pojava katarakte. Infracrveni zraci, kojima se oslobađa sunčeva toplota, greju i ponekad mogu da spale kapke, isušuju rožnjaču i mogu da izazovu vidni umor. Plava svetlost, koju oko teško fokusira, može da dovede do zamora vida. Ona je glavni krivac za pojavu zaslepljenosti i nekih hromatičnih aberacija (loša percepcija boja) i može da dovede do grešaka u opažanju.
Opasni sneg i pesak
Obasjanost može da ošteti oko trostrukom agresijom. Prvo: direktnim zračenjem koje varira u odnosu na godišnje doba, geografsko područje i visinu.
Drugo: odbijanjem UV zraka koji se menjaju prema prirodi zemljišta. Tako, prahasti sneg odbija čak 85 % UV zraka, a pesak na plaži samo 20 %. To je glavni uzrok zapaljenja oka. Treće: zaslepljenost, prouzrokovana refleksijom sunčevih zraka, koja dovodi do vidnih smetnji i bolova u očima. Posledice mogu biti ozbiljne: smanjena oštrina vida, smetnje u opažnju boja i oblika.
Obavezne sunčane naočare!
Samo kvalitetne naočare za sunce mogu umanjiti svetlosni intenzitet, upiti sunčeve zrake koji spaljuju oči i skoro potpuno filtrirati UV zrake, apsorbujući veliki deo vidljivih zraka i IR.
Mineralne naočare (od stakla) poseduju velike kvalitete, malo se grebu i nepromenljiva su tokom vremena. Zgodna su za grad, ali su preteška pa ih je teško nositi dok se bavite sportom. Za sportiste se preporučuju organske naočare koje su uglavnom od polikarbonata, smatraju se nelomljivim i tri puta su lakša od stakla. Ali, slabijeg su kvaliteta, lako se grebu.