Šta jesti posle infarkta

Zanimljiva nova otkrića kažu da čak i ako ranije niste vodili računa šta jedete, pa čak i ako ste već imali infarkt, promena načina ishrane može da spreči novi napad, pa i da zaustavi oštećenja ili popravi stanje arterija, pomažući im da se vrate u normalno stanje. Za to nikad nije prerano ili prekasno.

 

Ako želite da sprečite infarkt ili ste ga već imali, odmah se bacite na dijetu sa mnogo ribe. To može za trećinu da vam umanji šansu za nove, još teže napade. U stvari, unošenjem masne morske ribe povećavate šanse da izbegnete sledeće srčane napade nego tradicionalnom dijetom – sa smanjenjem uzimanja hrane koja sadrži mnogo zasićenih životinjskih masti. To je pokazala studija Medicinskog saveta za istraživanja iz Kardifa, u Velsu, koju je radio dr Majkl Ber (Michael Burr).

 

U istraživanju je učestvovalo 2.033 muškaraca koji su preležali bar jedan infarkt. Nakon dve godine dijetalne ishrane, grupa ispitanika koja je unosila 150 grama masne morske ribe, kao što je tunj, losos, skuša ili sardina, najmanje dva puta nedeljno ili riblje ulje u kapsulama, je imala 29% manje smrtnih slučajeva u odnosu na grupu koja je jela manje hrane sa zasićenim mastima kao što su puter, sir i pavlaka i grupu koja je jela više dijetnih vlakana (mekinje i integralni hleb) i naravnu i u odnosu na grupu koja nije držala nikakvu dijetu.

 

Masna morska riba ima sposobnost da spreči i leči kardiovaskularne bolesi, zahvaljujući sadržaju jedinstvene vrste masti – masnih kiselina tipa omega 3. Krvni sudovi ljudi koji konzumiraju ribu nekoliko puta nedeljno, što odgovara dnevnoj dozi od 30 grama ribe, su znatno manje pogođeni arterosklerozom u odnosu na one koji retko jedu ribu.

 

Redovno konzumiranje belog luka može da spreči začepljenje arterija i, što je još važnije, može da popravi nastalo oštećenje, pomažući ozdravljenju arterija. Redovno uzimanje belog luka smanjuje arterijski plak i sprečava dalja oštećenja arterija. Glavno oružje belog luka je verovatno skup antioksidanasa. U belom luku ima najmanje petnaest antioksidanasa koji neutrališu agense koji oštećuju arterije.

 

Beli luk može da se koristi na različite načine, svež, isceđen i dodat mleku kao “jutarnji tonik” ili kuvan. Podjednako je efikasan i svež i kuvan, što je važno jer mnogi teško podnose svež beli luk. Žale se na pečenje pri mokrenju, krvarenje iz hemoroida, nadražaj creva i gasove  Tegobe se mnogo ređe javljaju kada se koristi kuvan beli luk.

 

Redovnim konzumiranjem belog luka u dužem vremenskom periodu krvni pritisak i holesterol, koji deluju kao faktori rizika za infarkt, se smanjuju za deset posto. Istraživanja su pokazala da dugotrajno konzumiranje belog luka u dnevnoj dozi od dva do tri čena smanjuje rizik od srčanih napada, smrtnost i procenat infarkta sa fatalnim ishodom.

 

Od belog luka se može imati i druga korist. Osobe koje ga jedu svakodnevno imaju manje bolova u zglabovima, a asmatičarima se prorede napadi. Osećaju se snažnije, imaju veću energiju, libido i apetit, a posebno je upečatljivo smanjenje bola kod degenerativnih oboljenja kičme i zglobova.

 

Ako dobijete srčani napad, izgledi da vam se desi novi znatno su manji ako jedete masnu morsku ribu dva puta nedeljno, svakodnevno konzumirate dva do tri čena belog luka, uz dosta voća i povrća, nego ako samo sledite uobičajene savete o smanjenju masnoće u ishrani. Isto važi i za osobe koje nisu imale infarkt, ali su pod povećanim rizikom da ga dobiju zbog nasleđa, visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i/ili triglicerida ili šećerne bolesti.