Važni saveti za najmlađeg člana porodice

Verovatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dete da odgaja dosledno, odlučno, ali s puno razumevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenario je moguć.

U stvarnom životu i roditelji greše, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Da biste uspeli da bar malo sebi olakšate zahtevnu roditeljsku ulogu, pogledajte ovu listu stvari na koje nikada ne biste smeli prisiljavati svoje dete.

Da jede ako kaže da nije gladno

Doktori savetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, međutim treba imati na umu da je svako dete drugačije. Uostalom, naša nas tela upozoravaju kada moramo da jedemo, a kada da pijemo. Razmislite jeste li ikada videli dete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Verovatno niste. Prema tome, zaključak je jasan.

Da bude nešto što nije

Ako je vaše dete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte pokušavati da je menjate. Ne terajte ga da se druži s puno dece, ako želi da se igra samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vredi i za glasnu decu.

Da se izvinjava ako ne zna šta je loše uradilo

Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju deci da se izvinjavaju zbog ovoga ili onoga. Deca će se izviniti, ali ne znaju zapravo šta su loše učinila. Dakle, prvo što trebate da napravite je da im objasnite šta su pogrešno učinili.

Da mahne svakome ko mu se osmehne na ulici

Pravilo ‘ne pričajte sa strancima’ trebalo bi da vredi da biste decu zaštitili od onih koji nemaju dobre namere.

Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi

Ovde svaki roditelj ima već formirano mišljenje, ali oni malo liberalniji složiće se da decu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

Uvesti mu dijetu jer je možda malo deblje

Sigurno da ima dece koja trebaju da smršaju, ali to ne znači da morate da im uvedete rigoroznu dijetu. Morate jednostavno da donosite ispravne odluke dok ste još u prodavnici ili na pijaci- kupovati zdravu hranu, povrće i voće, a ne slatkiše i sokove. U tom slučaju dijeta neće biti potrebna.

Terati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro

Ne ohrabrujemo vas da odgojite dete koje će lako odustajati, ali ako vaše dete ni nakon nekoliko meseci treniranja fudbala još nije svladalo osnovne veštine, krajnje je vreme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri odlično je iskustvo koje utiče na samopouzdanje.

Ostavljati dete na spavanju kod nekog drugog

Neka deca jednostavno ne vole da spavaju kod prijatelja. Vole kad im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako vaše dete kaže da ne bi volelo da ostane kod nekog drugog, nemojte ga ostavljati bez obzira na to kakve vi obveze ili planove imate. Najvažnije je da se dete oseća sigurno i zaštićeno.