Roditelji, bez straha: 6 zlatnih saveta pedijatara o bebinim prvim danima!

Vaša beba je najzad sa vama, ali ma koliko bili srećni, sigurno je da postoji i velika doza straha u vama. Evo nekoliko stvari, po preporuci pedijatara, koje bi trebalo da znate…

Išli ste na kurseve, čitali knjige, pretraživali na internetu… Dakle imate predstavu o tome šta možete da očekujete kada vaša bebica najzad stigne kući. Međutim, koliko god ste se pripremali, možete da očekujete iznenađenja.

“Realnost je da, iako znaju koje je auto-sedište najsigurnije ili kako da zamene pelene, mnogi novopečeni roditelji su još uvek vrlo neinformisani o važnim zdravstvenim temama koje se tiču njihovog novorođenčeta”, kaže pedijatar Ari Braun.

Nemojte da se plašite. Evo šta možete očekivati u prvim danima vaše bebice!

Vaša beba će biti aktivnija nakon 48 sati

Odmah po rođenju, bebe obično samo spavaju, tačnije vrlo su pospane dok su još uvek u bolnici. “Nakon vaginalnog porođaja, bolnicu ćete napustiti verovatno nakon 48 sati, a tada će i vaša beba postati svesna da je napustila matericu i biće vrlo gladna”, objašnjava doktor Braun.

To je uglavnom veliki šok za novopečene roditelje koji su pomislili da je njihova beba mirna, a onda je odjednom često budna i plače, a naravno, više nema pomoći iz bolnice.

Možda nećete hraniti bebu na svaka tri sata

Verovatno ste pročitali ili čuli da će vaša beba jesti oko osam puta u roku od 24 sata. Ono što mnogi roditelji ne znaju jeste da ta hranjenja nisu jednako podeljena noću i danju. “Vaša beba će možda jesti više puta za redom, te neće biti potrebe da je ponovo hranite posle nekog vremena”, objašnjava doktor Braun.

Još uvek je vrlo rano da se brinete o rasporedu hranjenja, već se opustite i hranite svoju bebu kad god je ona gladna. “Ako dojite, trudite se da beba dnevno jede osam puta, bez obzira kada se to dešava, na taj način će i vama biti podstaknuta laktacija, dodaje doktor Braun.

Blaga žutica je sasvim u redu

Žutica možda nije najbolja stvar kada želite da fotografišete svoju tek rođenu bebicu, ali to nije neki veliki razlog zbog kojeg bi trebalo da brinete. “Sve novorođene bebe mogu da dobiju žuticu u prvim danima života. To se događa zbog povećane proizvodnje bilirubina. Naime, bebina crvena krvna zrnca kraće “žive”, što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

Osim toga, beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina vraća u cirkulaciju nego što je normalno. Međutim, razlog za brigu možete da imate ukoliko vaša beba odjednom požuti, ako je rođena prevremeno ili dobije žutu boju samo na određenim delovima tela, posebno na nožicama i stopalima. U tom slučaju bi trebalo odmah da se obratite pedijatru.

Bebe su noćne ptice

Nepravedno, ali istinito. Bebe preko dana obično spavaju, čekajući noć da partijaju, taman kada ste vi već mrtvi umorni. “Bebe ne proizvode melatonin tokom prve četiri nedelje života, tako da nemaju cirkadijalni ritam, te su noću često budne”, objašnjava doktor Braun. Srećom, vremenom će se to srediti.

Vi možete pomoći tako što ćete tokom dana osvetliti svoj dom i biti živahni tokom dana, dok ćete noću napraviti mirnu i mračnu atmosferu. Kada se vaša beba u toku noći probudi, pokušajte da u sobi ostavite što više mraka, sve dok ste u stanju da tako promenite pelene i nahranite bebu.

Vaša beba će puno kijati i štucati

Kada beba kija, to može biti vrlo neodoljivo, ali takođe može dovesti do zabrinutosti roditelja zbog alergije. Međutim, budite uvereni da je to u večini slučajeva najnormalnija pojava. Bebe ne umeju da obrišu nos, a u njemu se u većini slučajeva nalazi još plodove vode koja prolazi kroz disajne puteve.

Verovatno ste osetili i da vaša beba štuca još dok je bila u stomaku, što će verovatno da nastavi da radi i kada se rodi. Bebe su osetljive pa tako svaka stimulacija dovodi do grča u dijafragmi koji se ispoljava štucanjem, ali imajte na umu da za bebe napor, odnosno stimulacija može da bude i prelazak sa spavanja na jedenje.

Vaša opsesija sa kakom počeće još prvog dana

Verovatno ćete i vi brzo postati jedan od onih roditelja koji misli, sanja, čita, pretražuje na internetu sve o bebinoj kaki i to po ceo dan. “Mnoge mame koje doje misle da beba ima dijareju, ali stolica u prvim danima i jeste tečnog sastava”, objašnjava doktor Braun.

Takođe, možete očekivati da bebina kaka promeni boju tokom prvih nekoliko dana. Ona će najpre biti crna, zatim braon, pa zelena, a onda i žuta.