Kako se telo bebe priprema za prvi korak

Tokom prve godine života, beba se bavi razvojem koordinacije i snage mišića u celom telu. Naučiće da sedi, okreće se i puzi pre nego što, negde u osmom mesecu, nauči da ustaje i stoji. Od tog trenutka najvažnije je steći samopouzdanje, odnosno hrabrost i postići ravnotežu. Većina beba napravi prvi korak između devetog i 12. meseca i to im ide dobro kada napune 14-15 meseci. Ne brinite ako vašem detetu treba malo više vremena za prohodavanje. Mnoga sasvim normalna i zdrava deca nisu vešta u hodanju sve dok ne navrše 16 ili čak 17 meseci.

KAKO SE BEBA SPREMA?

Četvrti mesec

Kako počinje da se zanima za stvari oko sebe, postaje sve aktivnija na kraju 4 meseca. Beba počinje da se okreće na bok, ravnoteža još nije uspostavljena, pa se obično brzo vraća na leđa.

Peti mesec

Sa pet meseci, beba se prvi put počinje dobrovoljno vrteti, aktivirajući kose mišiće stomaka. Noge više ne idu istovremeno, kao u fazi prevrtanja, ali natkolenica ostaje savijena, dok je donja noga više ispružena. Ovo je faza diferencijacije nogu, što je preduslov za pravilan hod.

Osmi mesec

Otprilike ovog meseca beba će verovatno pokušati da se uspravi dok se drži za nameštaj. Kad bude u stanju da se nakratko pusti i stoji bez ustezanja, pokušaće da preduzme nezavisne korake ili da pokupi igračke iz stojećeg položaja.

Deseti mesec

Tokom ovog meseca beba će početi da uči kako savijati kolena i kako hodati nakon ustajanja.

Jedanaest meseci

Do 11. meseca beba je već u stanju da hoda i čuči. Može da hoda kad vas snažno uhvati za ruku, mada verovatno neće preduzeti sama prve korake, bar još nekoliko nedelja.

Trinaest meseci

Do 13 meseci većina dece već hoda sama, mada nestabilna i nesigurna. Nekoj deci je potrebno više vremena da bi samostalno hodala.