Trajno rešenje za nadimanje u stomaku

Nadimanje je uobičajena i veoma neprijatna pojava u stomaku. Posledice mogu biti različite, uključujući zadržavanje tečnosti i jake gasove, što se obično može rešiti prirodnim lekovima i promenama u načinu života .

Zadržavanje tečnosti može biti posledica uzimanja velike količine soli. Mnogi industrijski proizvodi sadrže velike količine soli i drugih izvora natrijuma, tako da uvek pročitate etiketu sa spiskom sastojaka  proizvoda.

Smanjite uzimanje natrijuma na sledeće načine:

  • Izbegavajte mesne prerađevine, kao što su slanina, šunka, kobasice i usoljena govedina, kockice supe, ekstrakte kvasca, slane štapiće i slična jela.
  • Kupujte hranu sa niskim sadržajem soli. Koristite hleb, žitarice, konzervirano i smrznuto povrće, maslac i razne namaze, sosove, turšije i supe sa niskim sadržajem soli.
  • Ne kuvajte povrće u slanoj vodi.
  • Nemojte dodavati so ili druge proizvode na bazi natrijuma kad kuvate kod kuće, niti hrani koja vam je u tanjiru.

 Problem varenja zbog nadimanja možete rešiti koristeći sledeće tehnike:

  • Jedite manje obroke više puta na dan.
  • Svaki zalogaj dobro sažvaćite i pazite da ne govorite dok jedete. Jaki enzimi u ustima pomažu varenje.
  • Izbegavajte gazirane napitke. Ne pijte za vreme obroka. Tečnost razređuje želudačnu kiselinu i enzime za varenje, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje tad pojedete fermentisaće i proizvešće gasove.
  • Izbegavajte jela sa mnogo skroba kao što su testenine i krompir, u istom obroku u kojem jedete belančevine ili voće.
  • Izbegavajte veće količine mahunarki, mesne hrane, i sirovog voća i povrća jer mogu da povećaju količinu gasova u crevima.
  • Smanjite količinu vlakana koju uzimate, naročito onih nerastvorljivih kao što su žitne mekinje.
  • Uz svaki obrok uzimite malo papaina, preparata od enzima iz papaje koji možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.
  • Jedan dan jedite samo rendane jabuke ili pire od jabuka i pijte samo mineralnu vodu ili čaj od nane. Sledećeg dana dodajte malo supe od povrća ili povrća kuvanog na pari za ručak i večeru, a tokom sledeća dva dana pirinač i jogurt. Posle toga nastavite sa normalnom zdravom ishranom.