Sunčeva dijeta je dijeta koju je osmislila dr. Koni Gutersen, priznata kalifornijska dijetetičarka, i stručnjak za mediteransku, latinoameričku i azijsku ishranu. Sunčeva dijeta bazira se na mediteranskom načinu ishrane, na povrću, voću, celim žitaricama, oraščastim plodovima, semenkama, maslinovom ulju, nemasnom mesu, ribi i vinu.Zbog povoljnog učinka vina na zravlje kardiovaskularnog sistema, autorka ove dijete smatra da vino treba svakodnevno piti u umerenim količinama. Sučeva dijeta podeljena je u tri talasa.
Prvi talas
Prvih deset dana – Tokom ovih prvih 10 dana dijete treba da se oslobodite loše navike konzumiranja velikih količana šećera, proizvoda od rafinisanog brašna, kao i ostalih kaloričnih a nehranljivih jela koja ugrožavaju vašu liniju a i vaše zdravlje.
Drugi talas
Do željene težine – Ovo je glavna faza dijete, koja traje dok ne postignete željenu težinu. Gubitak telesne težine, mršavljenje, je sporije u toku druge faze.
Treći talas
Celog života – Treći talas je faza održavanja u ovoj dijeti, a počinje nakon postizanja željene težine. Tokom ove faze hranite se isto, a povremeno vam je dozvoljeno i da malo zgrešite u vidu nekog slatkog zadovoljstva.
Plan ishrane za Sunčevu dijetu
Doručak:
Musli sa mlekom
Užina:
Parče voćne pite ili voćni jogurt
Ručak:
Pileće šnicle sa salatom od pirinča, šargarepe i celera
Večera:
Svinjske šnicle začinjene ruzmarinom, kuvani kelj, parče integralnog hleba, čaša crnog vina
Desert:
Parče pite od jabuke i borovnice
Ideja za doručak
Omlet sa brokolijem
Umutite 2 jaja sa sa kašikom vode. Zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju, pa stavite pola šolje obarenog i iseckanog brokolija, trećinu šolje iseckane crvene paprike, iseckanu malu glavicu crnog luka, mediteranske začine, so i biber. Dinstajte par minuta, a onda preko sipajte jaja i promešajte. Sačekajte da se jaja isprže a zatim sipajte omlet na tanjir, pospite parmezanom.
Ideja za ručak
Juneće šnicle u marinadi
Očistite pola kilograma junećih šnicli od masnih delova. Šnicle zasecite na nekoliko mesta kako bi bolje upile limunadu. U maloj činiji pomešajte tri kašike seckanog ruzmarina, kašiku majorana, kašiku origana, dva čena belog luka, kašiku aleve paprike, kašiku soli, kašiku bibera i tri kašike maslinovog ulja. Ostavite šnicle da odstoje u marinadi. Pecite ih na roštilju ili u teflonskom tiganju.
Ideja za večeru
Grčki tost
Parčiće tosta isecite po dijagonali, kako bi ste dobili trouglove, stavite ih u pleh i po njima poređajte dve šolje mladog spanaća, 225g kuvanih i iseckanih pilećih prsa, pola šolje paradajz pirea, četvrt šolje nemasnog sira, kašiku sitno seckanog vlašca, dve kašike seckanih oraha, origano i ruzmarin. Poprskajte sirćetom i uljem, posolite, pobiberite, i pecite u zagrejanoj rerni 10-15 minuta.