Budni bez kafe

Evo nekoliko praktičnih saveta koji mogu da vam pomognu da prebrodite prelazni period od spavanja do potpune budnosti. Ne samo da ove tehnike ubrzavaju proces buđenja i štede vam vreme, već ćete se i buditi sa mnogo manje otpora. Slede saveti:

  1. Svetlo. Prirodni časovnik u vama je podešen na količinu svetla. Uključite sva svetla u sobi nakon što ste se probudili. Puno svetla može da prevari vaše telo da pomisli da je vreme da se ustane.
  2. Vežbanje. Radite nešto fizički čim ustanete. Leti možete da odete na kratko trčanje kako biste otresli pospanost. Ako je zima, uradite između 10 i 20 sklekova. Fizičko vežbanje će ubrzati rad srca i za tili čas ćete biti budni.
  3. Pravilo 10 minuta. Ako želite svaki dan da ustajete u isto vreme, poštujte pravilo 10 minuta. To znači da se obavezujete da ćete ostati budni sledećih 10 minuta. Nakon što prođete ovaj inicijalni period, iskušenje da se vratite u krevet će najverovatnije nestati.
  4. Aktivno angažujte um. Počnite dan sa poslom koji zahteva aktivno korišćenje vašeg uma. Kreativne aktivnosti kao što je pisanje, crtanje, programiranje ili dizajniranje će imati bolje efekte na vašu budnost od pasivnih aktivnosti. Ako se rano ujutro fokusirate na mentalne aktivnosti, pospanost će brzo nestati.
  5. Ne preskačite doručak. Ustanite dovoljno rano da stignete nešto i da pojedete. Preskakanje obroka izbacuje vaš metabolizam iz ravnoteže, dovodeći do debljanja i gubitka energije. Preskakanje doručka takođe znači da će vaš nivo šećera biti nizak u jutarnjim časovima a samim tim patićete od manjka energije.
  6. Redovno ležite. Očigledno rešenje za borbu protiv posanosti je da se noću više odmorite. Nedovoljno spavanje tokom radne nedelje sa nadom da ćete za vikend to nadoknaditi je loša strategija. Umesto toga, odradite prepodne sve što treba kako biste uveče mogli da odspavate između 6 i 8 časova.
  7. Pojačajte zvuk. Ako ste ustanovili da vam slušanje muzike pomaže da ostanete budni, pojačajte zvuk i dobićete ono ohrabrenje koje vam je potrebno da bodri započnete još jedan dan u vašem životu.