Proteini za doručak

Doručak bogat proteinima poboljšava kontrolu apetita i smanjuje potrebu za nezdravim obrocima u večernjim satima, tvrde naučnici sa univerziteta u Misuriju. Iako je doručak najvažniji obrok u danu, čak 60 odsto mladih ga preskače, što je jedan od uzroka gojaznosti među mlađom populacijom.

U istraživanju je učestvovalo 20 tinejdžera koji imaju problema sa gojaznošću, starosti 18 – 20 godina, a koji su preskakali doručak, konzumirali visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama proteina, ili su jeli “običan” doručak koji se sastoji od žitarica. Svaki obrok imao je 350 kalorija s određenim udelom dijetalnih masti, vlakana i šećera.

Pre večere, ispitanicima je magnetnom rezonancom skeniran mozak, čime su se pratili moždani signali koji kontrolišu motivisanost hranom. Uočeno je da im je visokopreteinski doručak omogućio sitost, te se smanjila i aktivnost mozga odgovorna za kontrolisanje hrane. Isto tako, smanjen je broj večernjih nezdravih obroka, u odnosu na gupu ispitanika koja nije jela doručak ili, koji su konzumirali samo žitarice.

Obrok bogat belančevinama utiče na sitost kasnije tokom dana, kada je veća verovatnoća da ćete konzumirati nešto visokokalorično. Takođe, belančevine će vas mnogo više zasititi nego masti i ugljeni hidrati.

Stručnjaci tvrde da ovakav, minimalni uticaj na apetit može smanjiti ukupni dnevni unos energije.