Promišljeno jelo je najbolja dijeta

Prva mera protiv glavobolje na poslu je šolja kafe dok brza hrana odgovara uslovima hormonskih variranja u PMS-u. Imamo izoštren sluh kada su u pitanju potrebe našeg tela, samo ne znamo kako da procenimo kada smo siti ili kada smo zaista gladni. Potrebu za grickalicama, dobro poznati ukus i samu pomisao na potrebu sa hranom povezujemo sa glađu, a gladan je samo mozak, a ne stomak.

S druge strane, umor i stres pokreću porast nivoa hormona kortizola koji pokreće glad. Drugim rečima, što ste umorniji ili pod stresom, to ćete više želeti da jedete. Prema studiji agencije Obesiti Research, veća je verovatnoća da će ljudi koji se prepuštaju tim signalima dobiti na težini.

JEDI MOZGOM

Rešenje leži u svesnoj ishrani, što znači da vodite računa o tome šta progutate, čak i pre nego što stavite zalogaj u usta i tokom konzumiranja celog obroka. Ako iznenada osetite jaku potrebu da proverite šta se nalazi u frižideru, zaustavite se i zapitajte se kako se osećate? Možda ste pod stresom ili umorni ili vas je neko uvredio? Ako možete zaključiti da je potreba za hranom samo reakcija na stres koji trenutno osećate, zaključićete i šta je vašem telu trenutno potrebno. Možda je šetnja bolje rešenje od čokolade. U nedavnoj studiji sa državnog univerziteta Kent, istraživači su otkrili da taktike svesnog jedenja značajno povećavaju osećaj sitosti kod ljudi nakon obroka. Druga studija potvrđuje da su ljudi koji su nastavili da koriste taktiku svesne ishrane nakon dijeta nastavili da mršave. Nedavna studija objavljena u časopisu Emotion sugeriše da što svesnije jedete, to ćete se više odupreti šećernim iskušenjima.

JEDI POLAKO

Lekciju iz savesne ishrane trebali biste započeti odricanjem od impulsivnog, mahnitog gutanja hrane. Jednostavan način za održavanje normalnog tempa: Ostavite pribor i stavite ruke u krilo između zalogaja. Vremenom ćete se navići da polako žvaćete, tako da možete slobodno držati ruke na stolu.

SLUŽITE SVOJU HRANU

Kada jedete čips direktno iz kesice, verovatno se nećete zaustaviti dok je ne ispraznite i nećete znati koliko ste pojeli. „Ljudi sagorevaju mnogo više kalorija kada nisu fokusirani na hranu“, rekla je Leslei Lutes, profesor psihologije na Univerzitetu u Istočnoj Karolini. „Pogled na hranu i veličinu porcije pomoći će vam da se brže zasitite.“ Dakle, bez obzira koliko jedete, koristite tanjir ili činiju. Još jedan trik: Ostavite malo hrane na tanjiru. Nakon nekog vremena učinićete da mozak i telo prestanu da ciljaju na tanjir jer je stomak pun.

UKLONITE PREPREKE

Živimo u svetu u kojem je multitasking ključna karakteristika našeg životopisa. Ali jesti dok vežbate (odgovaranje na e-poštu) rizik je da se od toga dobije više. Studija u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da su se ljudi koji su za ručkom igrali igricu na računaru osećali manje sitima od ljudi koji su predano jeli bez ometanja. Prvi su pojeli više kolača, mada su im ponuđeni samo pola sata kasnije. Zaključak: Konzumirajte hranu svim čulima, isključite televizor, računar, pokrijte knjigu.

KRITIKUJTE HRANU

Obratite pažnju na ukuse, ne u slanom ili blagom stilu, već na različite nijanse ukusa i na to koliko je svaka hrana zadovoljavajuća. Na primer, kada zagrizete grožđe i usta vam se napune sokom. Ako iznenada stavite desetak zrna u usta, nedostajaće vam senzacija. Obratite pažnju na teksturu hrane, miris i misli koje se javljaju dok jedete.