Proizvodi koji povećavaju energiju vašeg tela (1 deo)

Iako svi znamo šta je najbolje za nas, u kriznim situacijama – kada osetimo jaku glad – najčešće podležemo iskušenjima i brzim rešenjima. Obično su to masne i slatke namirnice (keks, čokolada i kafa), koje zaista zadovoljavaju glad – ali nakratko. Osim toga, ova navika uzrokuje velike oscilacije nivoa šećera u krvi, a posledično i mnogo izraženiji nedostatak energije nego na početku ovog začaranog kruga.

 

Eksperti objašnjavaju da se izražena potreba za šećerom i kofeinom javlja kao posledica nutritivnog deficita – kada ne uzimamo ono što nam je potrebno iz “prave” hrane. A vrste prave hrane zavise od godišnjeg doba i individualnih potreba.

Dakle, kada sledeći put osetite da vam ponestaje energije, zaobiđite čokoladicu ili kafu i uzmite jednu od ovih deset super namirnica!

1. BROKOLI – Bogat je hranljivim materijama, pre svega vitaminom C, koji dokazano povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i tako umanjuje osećaj slabosti. Takođe, vitamin C podstiče lučenje adrenalina, što omogućava održavanje nivoa energije u stresnim situacijama. Osim toga, ovo povrće je odličan nemlečni izvor kalcijuma.

2. SMEĐI PIRINAČ – Ova žitarica je kompleksni ugljeni hidrat bogat biljnim vlaknima, manganom, amino kiselinama i magnezijumom (važan element za brojne ćelijske funkcije, uključujući produkciju energije). Kada se kombinuje sa posnim proteinima, kao što su tofu, riba ili piletina, pirinač predstavlja kompletan obrok.

3. JAJA – Osim visokog sadržaja proteina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – amino kiselinu koja omogućava produkciju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.

4. ZELENI ČAJ – Idealan napitak za opuštanje i održavanje nivoa energije. Mala količina kofeina (30 mcg) i teanina – amino kiseline koja stimuliše GABA (smirujući molekul u moždanim receptorima) stvara osećaj opuštenosti i poboljšava raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osim toga, zeleni čaj stimuliše metabolizam, što ubrzava proces mršavljenja.

5. OVSENE PAHULJICE – Ova žitarica, osim što je idealna za doručak, može da se koristi kao dodatak u brojnim jelima – u čorbama, umesto testenine ili pirinča, u hlebu i pecivima, u raznim vrstama kolača i keksa. U osnovi kompleksni ugljeni hidrati, ovsene pahuljice sadrže i rastvorljiva biljna vlakna i nezasićene masnoće, što organizmu obezbeđuje dosta energije. Takođe, ovsene (ili zobene) pahuljice sadrže vitamine B kompleksa.