Šta je uzrok vašeg umora?

Konstantan umor ne mora da bude samo posledica neispavanosti već i drugi faktori. Predstavljamo vam tri osnovne grupe najčešćih razloga zbog kojih se osećate iscrpljeno i umorno.

Mentalno zdravlje. Briga, stres i ansioznost tipični su okidačiosećaja premorenosti, jer uzrokuju oslobađanje velikih količina hormona stresa, kao što su kortizol i adrenalin. u dužem periodu, povišen nivo ovih hormona izaziva osećaj iscrpljenosti. Ukoliko je umor praćen bezvoljnošću i povlačenjem iz svakodnevnog života, pravi uzrok može da bude depresija.Osim umora, u simptome depresije spadaju gubitak apetita i seksualne želje, smanjenje telesne mase, glavobolja ili stomačne tegobe.

Hormoni. Zašli ste u četrdesete godine i nedavno ste počeli da osećate veliki zamor? hormonske promene do kojih dolazi pre menopauze, moogu da izazovu noćno znojenje i poremećaje sna. U ovom periodu povećava se i sklonost ka depresiji, što opet može da poveća šanse za umor.

Fizičko zdravlje. ponekad uzrog pravog umora može da bude zdravstveni problem: anemija, infekcija, usporen rad tiroidne žlezde, astma i dijabetes. Iznenadna iscrpljenost može da bude znak nekog srčanog problema, naročito ako ste ušli u postmenopauzu i ako u vašoj porodici neko pati od srčanih tegoba. Osim toga, loša ishrana i nedostatak sna mogu da budu otežavajući faktori.