Plivanjem do boljeg zdravlja

Leto asocira na plivanje, a to je jedna od najzdravijih aktivnosti koja se preporučuje baš svima, čak i trudnicama, invalidima i srčanim bolesnicima. I tek rođene bebe umeju da se održavaju na vodi, budući da naše telo prirodno reaguje na vodu. Plivanje je jedan od najstarijih sportova i pokreće sve mišiće na telu, poboljšava rad srca i pluća. Rekreacija u vodi posebno godi osobama sa viškom kilograma, onima koji boluju od artritisa, proširenih vena i nemaju kondiciju.

Stil i brzinu bi trebalo da prilagodite vašim mogućnostima, mlađima i jačima se preporučuju kraul i leptir, dok je prsni i leđni stil pogodniji za starije osobe jer ne umara toliko i manje opterećuje mišiće. Naravno, svaki stil razvija dobro muskulaturu, posebno grudne i leđne mišiće.

Medicinski je dokazano da boravak tela u vodi, bez obzira na to da li smo u kadi ili u bazenu ili moru, jezeru, reci, opušta nervni sistem, oslobađa od stresa i negativnu energiju pretvara u pozitivnu. Posebno je lekovita morska voda bogata mineralnim solima, kako za kožu, tako i za disajne organe. Američki lekari u studiji gde je učestvovalo nekoliko hiljada žena, dokazali su da dame koje plivaju nekoliko puta nedeljno ili svaki dan, čak 30 procenata ređe obolevaju od raka dojke. Veruje se da je to zato što voda blago masira grudi i sprečava pojavu čvorića.

Da bi plivanje kao rekreacija imalo efekta na telo, potrebno je da ga upražnjavamo najmanje tri puta nedeljno po 30 minuta ili svakodnevno po 15-20. Vrlo je važno da u vodu ne ulazimo odmah posle jela, jer će zamasi u vodi da otežaju varenje, ali ni gladni i umorni.