Nepodnošljive vruće letnje večeri! Rešenje …

Leto je poznato po tome što nam je veoma teško da se uspavamo. Tople noći nam ne dozvoljavju da se opustimo i lako padnemo u dubok san. Veoma često se osećamo slabo, znojimo se previše, i veoma nam je teško da zaspimo. Međutim, postoje neke stvari koje ako ih se pridržavamo, mnogo mogu da nam olakšaju spavanje u ovim vrelim letnjim noćima.

Budite oprezni sa fizičkim aktivnostima  pre spavanja

Pisali smo mnogo puta da su vežba i fizička aktivnost mnogo zdravi, i to jeste istina, ali izbegavajte ih najmanje tri sata pre spavanja. Fizička aktivnost povećava telesnu temperaturu, a time i ubrzani rad srca, pa samim tim to nije zdravo  za organizam. Veoma teško se spava u vrelim letnjim noćima posle intezivne fizičke aktivnosti.

Izbegavajte izloženost ispred računara ili TV pre spavanja

Studije pokazuju da je potrebno bar sat vremena telu da se “ohladi” od prekomerne izloženosti elektronskih uređaja. Odlazak na spavanje odmah nakon korišćenjaračunara ili gledanja  televizora nije dobra ideja, jer oni smanjuju hormone koji su odgovorni za spavanje.

Pažljivo sa unosom tečnosti pre spavanja

Leti  je veoma važno da se unosi  što više tečnosti. Međutim, izbegavajte veliku količinu tečnosti sat ili dva pre spavanja  da bi ste mogli celu noć lepo da spavate, bez ustajanja do toaleta. Takođe, ne idite u krevet  žedni, jer to nije zdravo za organizam,  a povrh toga ćete opet biti žedni. U nekoliko reči, napravite balans unos tečnosti pre spavanja.

Izbegavajte čitanje pre odlaska na spavanje

Nemojte pre spavanja da se zanimate sa uzbudljivim psihološkim romanima, jer će to samo probuditi vaš mozak  i veoma teško ćete moći da spavate.

Ne radite noću

Posebno u letnjim večerima. Rad će  u potpunosti aktivirati vaš mozak, tako da kada odete u krevet satima ćete razmišljati o tome i nećete moći  da  spavate.

Izbegavajte izloženost ispred računara ili TV pre spavanja