Najbolji plodovi u julu: Od malina i trešnji do krastavaca

Сезонската храна како кисели краставички и бамја помага во детоксикација на организмот, а вкусните цреши и малини не снабдуваат со витамини и минерали за зголемување на имунитетот.

Trešnje su zdrave, a ne debljaju

Potiču iz Turske odakle su se raširile po celom svijetu, a zbog njihovih lekovitih sastojaka nazivaju ih i supervoćem. Sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide i melatonin, a dokazano smanjuju rizik od malignih bolesti i srčanog udara. Sveže trešnje takođe su odlične i za povećanje energije te otklanjanje umora, a zahvaljujući visokom udelu minerala bora, povoljno utiču i na kosti. Jedna trešnja u proseku sadrži tek oko četiri kalorije.

Krastavci čiste organizam od otrova

Ovo povrće potiče iz Azije, a prvi srodnici su mu tikvica i lubenica. Zahvaljujući velikom udelu vode, krastavac deluje kao diuretik i odličan je za detoksikaciju organizma jer potiče rad bubrega i žuči. Bogat je hranjivim sastojcima, a prvenstveno kalijumom, folnom kiselinom i vitaminom A. Jedna šolja naseckanih krastavaca sadrži samo 14 kalorija, a često se koristi za smirivanje raznih upala na koži, kao i za bolesti desni.

Maline su saveznik u dijetama i prijatelj lepog tena

Osim što je ukusno, ovo je julsko bobičasto voće i zdravo. Studije pokazuju da već 125 g malina smanjuje rizik od raka, reguliše krvni pritisak, rad štitnjače i stimuliše rad creva. Maline su bogate vitaminima C i E, ali i elaginskom kiselinom koja podstiče uklanjanje masnoća iz krvnih žila.

Bamije regulišu šećer, ali deluju i kao afrodizijak

Bamija ili okra jednogodišnja je biljka čija berba započinje u junu, a traje sve do oktobra. Potiče s arapskog poluostrva, no vrlo dobro uspeva i u našim krajevima, a ponajviše u BiH. Bogata je vitaminom C, folnom kiselinom i gvožđem. Lekovito deluje na upale želuca i creva, a sadrži i vlakna koja pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. U arapskim je krajevima bamija poznata i kao afrodizijak.