Saveti Dr. Oza za 2013. godinu

Čuveni doktor Mehmet Oz poziva sve one kojima je zdravlje na prvom mestu da ga poslušaju i kao svoje novogodišnje rezolucije usvoje sledeće.

Ovo su saveti i novogodišnje odluke Dr. Oza zbog kojih ćete biti zdravi čitave godine:

Ne odlažite alarm

Svaki put kada ujutru odložite alarm vi remetite svoje hormone i prirodne cikluse različitih faza spavanja. To može učiniti da se osećate grogi i umorno ujutru pošto ustanete. Dakle, podesite alarm na tačno vreme buđenja i nikada ne prekidajte svoj san odlaganjem alarma – bolje umesto toga otiđite na spavanje malo ranije!

Dišite duboko i istežite se pet minuta

Kada se probudite dobro se istegnite. Zatim sedeći na krevetu dododirnite prstima pa i celim stopalom pod, opustite kukove i spustite glavu. Zatvorite oči i usredsredite se na disanje pet minuta. Ovakvim antistres treningom možete da smanjite rizik od srčanih napada, ublažite efekte stresa, poboljšate cirkulaciju i dodate koju godinu svom životu.

Jedite jaja za doručak

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje proteina za doručak utiče da tokom dana unosite manje kalorija. Dakle, pojedite neko jaje ujutru da bi na pravi način pokrenuli svoj dan. Jedite i žumance, jer to može da smanji upale u mozgu koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću.

Koristite zdravstvene aplikacije na svom telefonu

Koristite aplikacije na telefonu da prebrojite kalorije, pristupite zdravim receptima i pratite svoj fitnes napredak. Preuzmite aplikacije koje najbolje odgovaraju vašem načinu života i podstiču vas da ostanete na pravom putu zdravlja.
 

Jedite crni (tamni) beli luk

Beli luk može da ojača vaš imunitet, a takođe smanjuje krvni pritisak. Prema nedavnoj studiji beli luk takođe pomaže u kontroli telesne težine. Ove godine probajte i crni beli luk jer je dvaput bogatiji antioksidansima i ne ostavlja vam smrdljivi zadah.

Polovinu tanjira popunite povrćem u svakom obroku

Povrće treba da vam bude okosnica ishrane jer ima izuzetnu nutritivnu vrednost, pa tako može da vas puno duže drži sitim. Obavezno ispunite svoj tanjir sa šarenim povrćem kako bi smanjili krvni pritisak, održali šećer u krvi pod kontrolom, i smanjili rizik od srčanih oboljenja i raka.

Budite 15 minuta na Suncu bez zaštite

Naše telo koristi prirodnu Sunčevu svetlost kako bi konvertovalo vitamin D u telu u svoj aktivan oblik, odnosno vitamin D3, koji pomaže u izgradnji zdravih kostiju i jakog imunog sistema. Izlažite se suncu 10-15 minuta dnevno pre nanošenja vašeg zaštitnog faktora da bi iskoristili sve prednosti Sunca za zdravlje.

Pozovite prijatelja

Socijalna podrška može da učini čuda za vaše zdravlje. Dakle, kada ste nervozni i pod stresom pozovite dragog prijatelja. Deljenje svojih briga sa osobom od poverenja otpušta oksitocin u vašem telu, koji pomaže u borbi protiv stresa i snižava krvni pritisak. Zapamtite, mala pomoć može mnogo da znači.

Što više se krećite (ipak nemojte da preterujete)

Nedavna studija je pokazala da umereno vežbanje može biti korisnije za mršavljenje i ukupno zdravlje od napornih treninga. Trudite se da svoj puls ubrzate oko 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno sa vežbama kao što su trčanje, vožnja bicikla ili brzo hodanje. Uvek se odlučite za umerenu fizičku aktivnost pre negoli na jednosatne intenzivne treninge posle kojih ćete biti previše isrpljeni i gladni.