Najbolji saveti od nutricionoste Mike McKinsey za vitko telo sa upotrebom meda u svakodnevnoj ishrani

Poznati svetski nutricionista Majk Mekinis otkriva da se ključ za povratak vitke linije se krije u – medu!

Čak je i hrana koja je prerađena tako da ima manji udeo masti, puna skrivenog šećera i belog brašna, koje telo brzo prerađuje u šećer. To znači da nivo šećera u krvi naglo raste tokom celog dana. Telo se bori s naletima šećera ispuštanjem veće količine insulina, koji filtrira šećer iz krvi i taloži ga kao salo“, pojasnio je Mekini,koji je otkrio da jedinstvena kombinacija šećera u medu čini ovu namirnicu gotovo savršenom hranom za mršavljenje.

Važna činjenica je i to što su ćelija mozga okružene glial ćeljiama, koje paze i kontrolišu količinu šećera u mozgu. Njihova zadatak je da mozak opskrbe potrebnom količinom goriva, odnosno šećera.

Ako konzumirate hranu bugatu šećerom, ‘pumpe’ ovih ćelija će se ‘zakočiti’ kako bi zaštitile mozak od navale šećera. Ova zaštita mozga od prevelike količine šećera deluje odlično ako se čovek samo povremeno hrani hranom bogatom šećerom, ali kod savremene ishrane navala šećera se ne prekida tokom dana, te se mozak zbog ‘obustave rada’ pumpi izgladnjuje.

“Gladan mozak je mozak pod stresom. Iz očaja može poslati poruke telu da bi dobio šećer iz bilo kojeg izvora”, kaže Mekinis. Neke od hemikalija izazivaju snažnu žudnju za šećerom i krug prejedanja se nastavlja.

Med kao rešenje problema!

Istraživanja naučnika iz Dubaija pokazuju da kašika meda, za razliku od kašike šećera, snižava nivo šećera u krvi.

Ključno je da med ne uzrokuje da glial ćelije obustavljaju rad ‘pumpi’, pa mozak i dalje prima normalnu količinu energije i radi optimalno.

Ne zaboravite da na svaki gram šećera koji pojedete dobijete dva grama telesne masti. Iz ishrane izbacite sve šećere i veštačke zaslađivače, uključujući i one skrivene u prerađenoj hrani.

Umesto toga, započnite dan jednom ili dvema kašičicama meda u šolji vruće vode. Zatim koristite med u čaju ili kavi. Med je otprilike dva puta slađi od šećera, tako da ćete moći da ga stavljate upola manje.

Dan obavezno završite medom (jedna ili dve kašike meda u toploj vodi), i to 30 minuta pre nego odete na spavanje. Tako će telo brže sagorevati masno tkivo.

No ipak, ne preterujte – previše meda će podići nivo šećera u krvi, a time i nivo insulina, te tako poništiti sve koristi.