Lek za akne, Majčina dušica

Nova istraživanja potvrđuju da se neki lekovi za lečenje akni mogu naći u svakoj kuhinji ili u obližnjoj prehrambenoj prodavnici.

Zbog svojih antiupalnih i antibakterijskih svojstava majčina dušica može pomoći prilikom problema koje stvaraju akne na licu i drugim delovima kože. Inače, majčina dušica se može naći u prirodi, ali i kupiti u prodavnici ili biljnoj apoteci (začin ili čaj).

Istraživači sa Leeds Metropolitan univerziteta u Velikoj Britaniji potopili su majčinu dušicu, neven i smirnu (smola) u alkohol da bi napravili tinkturu. Dobijene tinkture su testirali na bakterije koje izazivaju akne. Svaka tinktura ponaosob imala je veće antibakterijsko dejstvo već posle pet minuta u odnosu na laboratorijske farmaceutske lekove. Majčina dušica se pokazala kao najdelotvornija tokom ispitivanja.

Tinktura majčine dušice bila je moćnija od standardnih koncentracija benzol-peroksida koji se koristi kao aktivni sastojak u mnogim konvencionalnim lekovima (preparatima) za lečenje akni.

Ovi novi nalazi predstavljeni su na konferenciji Društva za opštu mikrobiologiju (Society for General Microbiology’s) u Dablinu.

“Ako su se ove tinkture pokazale kao klinički efikasne, kako naši nalazi sugerišu, one će biti prirodna alternativa sadašnjim tretmanima lekovima”, izjavila je istraživač dr Margarita Gomez-Eskalada.

Istraživači napominju da tretmani koji se sada često koriste u medicini sa sredstvima koja sadrže benzol-peroksid, izazivaju često neželjene efekte, odnosno peckanje i iritaciju kože.

Biljni preparati su se pokazali kao manje iritirajući za kožu zbog svojih antiupalnih svojstava, a rezultati sugerišu da oni mogu biti isto toliko, ako ne i efikasniji od hemijskih tretmana.

Međutim, neki američki dermatolozi upozorili su da je ovo istraživanje još uvek preliminarno, a da tinkture majčine dušice za lečenje akni još nisu spremne za masovnu komercijalnu upotrebu.

Sačuvaj majčinu dušicu za kuvanje?

Profesor dr Alan Shalita, predsednik odeljenja za dermatologiju na Medicinskom centru SUNY Downstate u Njujorku, smatra da su ovi rezultati zanimljivi, ali da lekove treba tražiti u apoteci, a ne u kuhinji ili prodavnici hrane. On preporučuje pacijentima da ne leče akne sami nego da se obrate dermatologu za recept.

Dr Džošua Zeihner, asistent dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai na Menhetnu, kaže da će vreme pokazati koliko je majčina dušica efikasan lek protiv akni. Dr smatra da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se procenio učinak majčine dušice. Pretpostavka je da će majčina dušica biti dobar dodatak postojećim tretmanima protiv akni.

Ne treba pokušavati kod kuće praviti tinkture od majčine dušice za lečenje akni. Laboratorijsko spravljanje tinkture i labaratorijska ispitivanja veoma se razlikuju od rada u kućnim uslovima.

Ohrabrenja

Dr Ejmi Formana Taub, medicinski direktor “Napredne dermatologije” i profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern u Čikagu, ističe da su potrebni (i dobrodošli) svi novi lekovi, tretmani i terapije za lečenje akni, jer postoji veliki broj ljudi koji pate od kožnih bolesti izazvanih aknama. Ona još nije sigurna da će se tinkture na bazi majčine dušice vrlo brzo naći na tržištu, kao lek, iako prezentovani rezultati izgledaju interesantno i obećavajuće.

Dr Michele Green, dermatolog u Lenox Hill bolnici u Njujorku, manje je skeptična i spremna je da predloži kombinovanje dosadašnjih preparata koje proizvode farmaceuti (na bazi benzol-peroksida) sa biljnim preparatima (na bazi majčine dušice, nevena ili smirne). Njeno mišljenje je da se mogu postići sjajni rezultati u lečenju akni samo ako se uskladi dejstvo benzol-peroksida (koji suši kožu i iritira) i biljnih preparata (koji imaju antiupalna i antibakterijska svojstva).