Obradujte svoje prijatelje sa italijanskim specijalitetom kome ni mačak Garfild ne može odoleti. Kombinacija tikvica sa tri vrste sira je pravo gurmansko jelo, koje je idealno za vegetarijance i koje obavezno morate probati.
Sastojci:
- 600gr tikvica
- 50g maslaca
- beli biber
- 12 listova lazanje
- so
- 100g gorgonzole
- 50g mocarela
- 15gr parmezana
Za bešamel sos:
- 50g maslaca
- 50g pšenično brašno tip 400
- 1L mleka
- đumbir
- muskantni orah
- biber
- so
Priprema:
Tikvicite oprati i iseći po dužini na tanke listove. Pržiti ih na maslacu, posoliti i pobiberiti i izvaditi iz tiganja. Lazanje skuvati u slanoj vodi (2- 3 minuta), u koju ste stavili nekoliko kapi ulja da se ne bi zalepili listovi jedan za drugi.
Za bešamel sos: Na maslacu propržite brašno. Postepeno dodajte vruće mleko, stalno mešajući dok ne dobijete odgovarajuću gustinu. Dodajte so, biber, malo muskantni orah i đumbir.
Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamel, naređajte jedan red lazanja, a zatim sipajte bešamel, na tikvice zatim narendati mocarelu, a preko toga komade gorgonzole. Opet red lazanja i tako ponovite postupak dok ne istošite materijal, tako da na poslednji red lazanja stavite bešamel sos, a zatim rendani sir i parmezan.
Pecite oko 25 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Posluživanje
Služiti toplo isečeno na kocke.