Koliko visok krvni pritisak šteti srcu ako se ne leči

Možda se trenutno osećate dobro i u formi, ali ako imate visok krvni pritisak i ne brinete o njemu, morate znati da su vaše srce i arterije pod velikim pritiskom i stresom. Ovo stanje povećava rizik od srčanog zastoja. Ukoliko su krvni sudovi dugoročno pod visokim krvnim pritiskom to sprečavaju normalan protok krvi.

S obzirom na to da je svim tkivima i organima u telu potrebna krv da bi pravilno funkcionisali, nije teško shvatiti da je povišeni krvni pritisak problem koji će vremenom, ako se ne kontroliše, uticati na zdravlje mozga, bubrega, očiju i kostiju.

ARTERIJE

Ukoliko su arterije zdrave sa glatkim i elastičnim zidovima, lako prenose krv iz srca u ostatak tela. Visok pritisak menja ovu sliku jer može oštetiti ćelije na unutrašnjim zidovima arterija. Ako pritisak popusti, oštete se zidovi krvnih zidova koji više nisu glatki i izgubiće elastičnost. Na tim mestima se nakupljaju masne naslage (plak), krv se ne može slobodno kretati oko tih prepreka, što na kraju dovodi do začepljenja. Ova oštećenja mogu prouzrokovati naduvavanje zidova arterija poput balona, što se naziva aneurizmom koja može da pukne i dovede do smrti.

SRCE

Srce je mišić i potrebna mu je krv da bi pravilno funkcionisalo. Ako je snabdevanje krvlju poremećeno, tomože prouzrokovati:

  • Nepravilan rad srca (aritmija)
  • Bol u prsima (angina pektoris)
  • Infarkt

MOZAK

Visok krvni pritisak je vodeći uzrok moždanog udara. Kada arterija u mozgu pukne, ona se začepi i može sprečiti ulazak krvi u moždane ćelije. U zavisnosti od toga koji deo mozga gubi krv i koja je njegova funkcija, posledice mogu biti problemi sa govorom, vidom, pokretom ili bilo čime što kontroliše mozak. Takođe postoje poteškoće sa razmišljanjem i pamćenjem, što uzrokuje stanje poznato kao vaskularna demencija.

BUBREZI

Svaka peta osoba sa povišenim krvnim pritiskom razvija bolest bubrega. Bubrezi se oslanjaju na mrežu sitnih krvnih sudova da bi primili kiseonik i hranljive materije i filtrirali otpad iz tela.

 

Kada se krvni sudovi začepe, bubrezi više ne mogu funkcionisati.

Auron LS 808 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/auron-easy-ls-808/

Auron LS 808 se može nabaviti u apotekama: BENU, Dr. Max, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)