Zašto vam se spava posle jela?

Da li su vas velike temperaturne razlike izbacile iz koloseka? Da li se osećate toliko umorno da vam je teško stegnuti pesnicu? Posle svakog obroka srce ubrzano kuca i istovremeno vam se mnogo spava? Zavisi od pritiska!

Nizak krvni pritisak obično nije opasan, ali to se ne odnosi na nagli pad pritiska koji su mnogi doživeli ovih dana. Sa naglim padom krvnog pritiska, srce, mozak i drugi vitalni organi osećaju nedostatak krvi. Naučni izraz za ovo stanje je posturalna hipotenzija i u osnovi predstavlja subverziju kardiovaskularnog ili nervnog sistema naglim promenama.

Šta pokreće nagli pad pritiska?

  • Naglo ustajanje iz sedećeg ili ležećeg položaja ili predugo sedenje
  • Nedovoljan unos tečnosti i hrane
  • Umor
  • Obrok bogat ugljenim hidratima
  • Iznenadna promena temperature sa hladne na toplu – toplota dovodi do širenja krvnih sudova, pa se krv koncentriše u perifernim delovima tela, što dovodi do dodatnog pada pritiska
  • Prekomerni gubitak krvi tokom menstruacije
  • Snažno izražene trenutne emocije
  • Hronične bolesti poput dijabetesa, depresije, alergije, visokog krvnog pritiska – neki lekovi mogu izazvati nagli pad krvnog pritiska

Bez obzira na uzrok, simptomi su gotovo uvek isti i uključuju pospanost, nestabilnost, glavobolju, nedostatak volje, vrtoglavicu, aritmiju. Prosečno 10% do 20% ljudi starijih od 65 godina doživljava posturalnu hipotenziju.

Šta preduzeti?

Nizak krvni pritisak se može regulisati unošenjem dovoljno tečnosti i soli. So pomaže zadržavanju vode u telu. Crveno vino je zbog svojih flavonoida i antioksidativne moći odličan za hipotenziju, zato slobodno popijte čašu pre obroka. Supe i čorbe su idealan obrok jer su slani i tečni. Sokovi su takođe opcija, ali prirodne sorte bez dodatka šećera.

Redovno merite pritisak

Hronično nizak krvni pritisak bez simptoma nije opasan i ne zahteva lečenje. Ali isto se ne može reći za nagli pad krvnog pritiska, jer nedostatak krvi za vitalne organe, posebno srce i mozak, može biti fatalan. Sa druge strane, nizak krvni pritisak se vrlo lako može prevideti (pripisujući pospanost umoru), a vaše ponašanje može izazvati dodatni pad. Stoga je merenje krvnog pritiska presudno za saznanje da li i šta treba da radite.

Izbegavajte loše scenarije pomoću Auronovih merača pritiska koji su tačni i laki za upotrebu. Imaju napredni detektor koji registruje nepravilan puls i ugrađenu memoriju kroz koju ćete imati uvid u prethodna merenja i imaćete potpunu sliku svog pritiska.

Sa Auron uređajima vam nije potrebna pomoć prijatelja za merenje pritiska, nova tehnologija obezbeđuje samo-merenje, jer se sama manžetna pumpa.

AURON TMB 1112 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/tmb1112adapter/

AURON TMB 1112 se može kupiti u Lilly drogerijama, Maxmedia i WinWin prodavnicama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)