Kako da sami očistite voće i povrće od pesticida

Nedavno smo svi postali svesni koliko voće i povrće može biti kontaminirano i kao rezultat toga počeli smo ga izbegavati.

Ipak, neki proizvodi, kao što je grožđe ili paradajz su jednostvano previše ukusni, a nezgodni za uzgajanje. U ovim slučajevima najbolje rešenje je naučiti kako smanjiti nivo pesticida.

 

Pranje voća i povrća deterdžentom

Poljoprivredni pesticidi se ne mogu oprati koristeći samo vodu, inače ih poljoprivrednici ne bi ni koristili.

Srećom, samo dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem, voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka pesticida.

 

Pranje voća i povrća octom

Mnogi ljudi koriste mešavinu sirćeta i vode, gde se stavlja tri puta više vode nego sirćeta.

Ovo je sjajno rešenje za otklanjanje bakterija.

Istraživanja su pokazala da ova smesa može ukloniti čak 98% bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85%.

Najbrži način da ovo napravite je da kod kuće držite bocu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperite pod slavinom.

Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u navedenoj mešavini, a zatim isperite.

 

Koristite komercijalni čistač za voće

Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100% prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline.

 

Napravite Vaš čistač za voće ili povrće

Ukoliko ste u mogućnosti, mešavine stavite u  sa bocu sa nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.

Neke od mogućih mešavina su:

  • 1  kašika  limunovog soka, 2 kašike soda–bikarbone, 1 šolja (250ml) vode.

ILI

  • 1 kašika limunovog soka, 2 kašike belog sirćeta (destilirano je najbolje rešenje), 1 šolja (250ml) vode.

Za proizvode koji su naročito prekriveni voskom, možete isprobati sledeću mešavinu:

  • 1 šolja (250ml) vode, pola šolje sirćeta (125ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta.

U ovoj mešavini ostavite proizvod oko sat vremena.

 

Ogulite voće ili povrće

Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene.

Pre nego što ogulite, dobro isperite vodom da se pesticidi ne bi prenosili dalje.

 

Otarasite se spoljnih slojeva

Ukoliko možete, jedite samo unutrašnje slojeve, jer spoljni, zbog prskanja, sadrže najveću koncentraciju pesticida.