ZDRAVA prehrana sastoji se od različitih namirnica koje sadrže brojne hranjive sastojke i pomažu pri radu našeg metabolizma. Često puta te namirnice ne pripremimo na pravi način i time izgubimo veliku količinu preko nam potrebnih nutrijenata.
Profesorka nutricionizma na medicinskom i naučnom fakultetu Oregon State, Mary Cluskey izjavila je: “Toplina, voda, skladištenje i izloženost vazduhu mogu uzrokovati gubitak hranjivih sastojaka određenih namirnica. Rešenje je pravilno čuvanje i priprema.”
Izdvojili smo nekoliko grešaka koje svi radimo:
Povrće
Greška: Priprema u mikrotalasnoj peći ili prokuvavanje
Rešenje: Kuvanje na pari
Zašto: Kuvanje na pari pomaže pri zadržavanju nutrijenata koji su preko potrebni našem telu.
Za razliku od prokuvavanja, para na spor i nežan način kuva povrće i ne uništava hranjive sastojke.
Dovoljno je 3 do 4 minuta za pripremu, a organizam će ti biti zahvalan.
Jagode
Greška: Rezanje pre jela
Rešenje: Jedite ih cele
Zašto: Cele jagode sadrže 8 do 12 posto više vitamina C od rezanog povrća. Rezanjem se vitamin C izlaže svetlu i vazduhu, čime gubi većinu vrednosti. Jagode je takođe dobro čuvati na hladnoj temperaturi u frižideru.
Vino
Greška: Puštanje boce da “diše”
Rešenje: Točenje netom otvorene boce
Zašto: Kada dekantirate crveno vino više od 12 sati, organske kiseline i polifenoli se počnu uništavati. Ostavljanje otvorene boce preko noći poništava većinu koristi crvenog vina, uključujući umanjivanje depresije, smanjenje testosterona i zdravije srce.
Paradajz
Greška: Jedeš ih sirove
Rešenje: Podgrejte ih
Zašto: Paraajz umanjuje mogućnost srčanog udara, pomaže pri borbi sa rakom prostate i čuva moždane funkcije u starijim godinama. Zagrevanjem će se povisiti nivo likopena koji je poznat kao snažan antioksidans. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji jedu sirov paradajz imaju drastično manje likopena u organizmu od onih osoba koje su ga podgrevali. Za najbolje rezultate, paradajz kuvaj u maslinovom ulju.
Smrznuti proizvodi
Greška: Preskačeš hladnjake sa smrznutim proizvodima u trgovini
Rešenje: Počni koristiti i zaleđenu hranu
Zašto: Većina ljudi misli kako je samo sveža hrana zdrava, ali to je velika greška. Britanski naučnici otkrili su kako u dva od tri slučaja, smrznuto voće i povrće ima veću razinu antioksidansa, uključujući polifenole, vitamin C i beta-karoten od svežih namirnica.
Svako voće ili povrće gubi svoje nutrijente s vremenom, pa je bolje jesti onu hranu koja je zaleđena u trenutku kad je bila najsvežija.