Jedna do dve jabuke na dan značajno mogu da poprave krvnu sliku i zaštite od srčanih bolesti. Prema studiji, svakodnevno konzumiranje jabuka smanjuje nivo holesterola u krvi i na druga dva markera koji su povezani sa pojavom plaka i upale u arterijskim krvnim sudovima.
Krvna slika se značajno popravlja posle pola godine konzumacije 75 grama sušenih jabuka na dan, čime se jača srce i kardiovaskularni sistem, posebno kod žena u menopauzi, pokazalo je američko istraživanje predstavljeno na konferenciji “Eksperimentalna biologija ” u Vašingtonu.
U istraživanju je učestvovalo 160 žena od 45 do 65 godina. Polovina žena je u svoju redovnu ishranu uvrstila sušene jabuke. Ispostavilo se da su jabuke u njihovom telu smanjile nivo LDL holesterola za 23 posto, a dobar holesterol je povećan za četiri procenta. Zdravstveni testovi pokazali su i smanjenje upalnih procesa u krvi.
Jabuke su uticale i na smanjenje težine: žene su u proseku izgubile po kilogram i po.