Izgled noktiju otkriva vaše zdravlje

Oblik i izgled noktiju upozorava na ozbiljne poremećaje i bolesti. Nokti su među alarmima kada se prirodan i pravilan ritam organizma zbog nečega promeni ili ugrozi.

Oni su zapravo ogledalo stanja u našem organizmu. Ne morate nužno ići kod lekara i niste smrtno bolesni, a ove simptome shvatite kao upozorenje i učinite nešto u pravilnijem hranjenju.

Telu je najzdravije i najpreporučljivije nadoknaditi nedostatke kroz hranu i kvalitetne namirnice. Neka to bude trajno rešenje, a ne samo dok se nokti ne vrate u formu.

Evo nekoliko osnovnih znakova koje ne biste trebali zanemariti:

Svetle mrljice na noktima – pokazuju da se u telu smanjila količina cinka. Nadoknadite je orašastim plodovima i svežom morskom ribom

Suvi i nokti koji pucaju – upozoravaju na nedostatak masnih kiselina. Neka se na vašem jelovniku češće nađu losos, sardina i tuna, a u žitarice ili jogurt umešajte kašičicu semenki lana

Nokti toliko mekani da se listaju – govore da vam hronično nedostaje kalcijuma. Njime obiluje zeleno povrće, ima ga u mleku i mlečnim proizvodima, a najmanje u sirevima. Posebno u onim masnim

Izbrazdani nokti celom dužinom – kažu vam da biste trebali smanjiti unos žestokih pića i broj cigareta. Alkohol i nikotin kobni su za apsorpciju vitamina bez obzira na to koliko se zdravo hranili.

Brazde po širini nokta – mogu govoriti o problemima s plućima ili radom štitne žlezde. Ovakvi simptomi zahtevaju odlazak lekaru i savetovanje.