I deci je potrebna Omega 3

Naši roditelji morali su riblje ulje piti na kašiku. Pod prisilom, naravno. Mi smo ga uzimali preko onih čudnih crvenih kapsula, a slične postoje i danas za našu decu. Riblje ulje zaista može poboljšati zdravlje dece od najranijeg doba. Kako? Saznajte u nastavku članka.
Naime, deca i odrasli mogu okusiti neke različite zdravstvene blagodati ribljeg ulja. Odrasli će više koristi imati po pitanju smanjenja holesterola, zaštite srca i krvnih sudova i prevencije srčanih i moždanih udara. No deca još uvek rastu i razvijaju se, a riblje ulje im pomaže da pravilno fizički i mentalno napreduju.

Najvažniji sastojak ribljeg ulja su Omega 3 masne kiseline, poznate i kao dobre masnoće, koje deci osiguravaju pravilan mentalni i emocionalni razvoj. Ne kaže se bezveze da riblje ulje pomaže u pamćenju i učenju. Dokazano je da deca kojoj u organizmu nedostaje Omega 3 masnih kiselina pate od emocionalnih problema i smetnji u učenju, kao i od nekih oblika poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Kod novorođenčadi najveći deo mozga sastoji se od Eikozapentaenonska Omega 3 kiseline (EPA) i Dokozaheksaonska Omega 3 kiseline (DHA). One se nalaze u velikom delu nervnog sistema. Kako bi se ćelije nervnog sistema pravilno formirale, u telu bebe mora biti dovoljan broj Omega 3 masnih kiselina EPA i DHA.

Osim za razvoj nervnog sistema i ostalih vitalnih funkcija, ove su masnoće važne i za razvoj vida, odnosno za formiranje mrežnjače. Drugi pozitivni učinci uključuju: značajno smanjenje rizika od srčanih bolesti, smanjenje rizika od srčanih i moždanih udara, omega-3 masne kiseline spuštaju nivo LDL holesterola i triglicerida, a povećavaju nivo HDL zaštitnog holesterola, regulisanje visokog krvnog pritiska, smanjivanje upalnih procesa i dr.

Zanimljivo je da Omega-3 masne kiseline regulišu lučenje i aktivnost neurotransmitera serotonina, poznatog kao neurotransmiter dobrog raspoloženja, pa su uočeni i njihovi pozitivni učinci kod blažih oblika depresije.

Osim ribljeg ulja, namirnice koje su bogate Omega 3 masnim kiselinama su: ribe (osobito skuša, jezerska pastrmka, haringa, sardine, losos), semenke lana, orasi, soja, pasulj. Ukoliko je teško putem hrane detetu osigurati ove životno važne kiseline, konsultujte se s lekarom o najboljim kapsulama s dovoljnim količinama DHA i EPA Omega 3 masnih kiselina.