Čuvajte se letnje hrane koja goji!

Kad dođe leto, ishrana podrazumeva roštilj, koktele, mnogo pržene piletine, rebarca, salate, sladoled, viršle i piva. Sve to deluje primamljivo, ali ako ne obratite pažnju na to što jedete, lako možete završiti sa viškom kilograma. U daljem tekstu prikazujemo nekoliko šokantnih kalorijskih zamki i bolje izbore u vezi sa roštiljanjem kod kuće ili osvežavajućim namirnicama na plaži.

Roštilj sa mesom visoke masnoće

Roštilj drastično može da sabotira vaš struk. Svega 500 grama kremenadle može imati do 1540 kalorija i 124 grama masti. Prosečna pljeskavica ima oko 750 kalorija i 45 grama masti, dok svinjska ili goveđa rebra dolaze iz najmasnijih delova. Umesto toga, možete izabrati manje masno meso poput svinjske pečenice, pilećeg belog mesa bez kožice ili posne govedine i, što je najvažnije, jesti manje količine.

Viršle i kobasice

Viršle i kobasice su letnja poslastica za mnoge od nas, ali ne radi se samo o količini masti ili kalorija, jer na kraju krajeva, možete da izaberete i niskomasne proizvode. Viršle i kobasice sadrže uglavnom veoma visok nivo natrijuma. Tipična viršla sadrži 280 kalorija, 15 grama masti i 1,250 mg natrijuma.

Salate sa majonezom

Salate sa majonezom uglavnom sadrže dosta masti i kalorija, upravo zbog majoneza. Da biste smanjili broj kalorija, pokušajte da svoje salate pravite sa lajt vrstama majoneza ili ih pomešajte sa malo masnim jogurtom ili kiselom pavlakom. Možete probati i da salati dodate više sirćeta uz manje ulja, a puno povrća može povećati nivo vlakana i hranljivih materija. Mnogo dodataka drastično povećava kalorije: mnogo majoneza, mnogo sira, mnogo kačkavalja, mnogo suncokretovog ulja…

Kokteli

Slatka voćna alkoholna pića koja se često konsumiraju na plaži, mogu vas lepo rashladiti, ali i veoma brzo dodati značajnu količinu kalorija. Pinakolada npr. može da ima između 245 i 490 kalorija, daikiri od 300 do 800 kalorija, a long ajlend ledeni čaj može vam dodati 520 ili više kalorija. Veći deo ovih napitaka sadrži i mnogo šećera. Umesto toga, možete probati vino, špricer ili mešavinu kisele vode i 100% voćnog soka (što više vode, to bolje).

Bezalkoholni napici

Ostati hidratiran je od suštinskog značaja u letnjem periodu, ali treba voditi računa čime se rashlađujete, jer 0,33 litra slatkog čaja, zaslađenog soka, energetskog pića, voćnog soka ili piva – u proseku sadrži oko 150 kalorija. Frape, mlečni napici i hladne kafa mogu da sadrže i više. Umesto toga, svoju žeđ možete utoliti običnom vodom.

Zamrznute poslastice

Jedna porcija sladoleda može da sadrži 380 kalorija i 22 grama masti. To ne znači da se morate odreći sladoleda i drugih smrznutih poslastica, samo izbegavajte prevelike porcije i prelive koji sadrže previše masti i šećera.

Salate

Salate mogu biti savršena letnja večera jer predstavljaju laganu i osvežavajuću činiju punu proteina i povrća. Svaka salata je zdrava i niskokalorična, međutim, neki visokokalorični sastojci mogu značajno promeniti količinu kalorija: pržena piletina, slanina, sir, kačkavalj, neki prelivi, zejtin i drugo. Umesto toga, pomešajte razno povrće sa grilovanom piletinom, trakama posnog mesa ili jajetom i polijte laganim prelivom.

Grickalice

Mala količina bilo kojih grickalica neće učiniti mnogo štete, ali previše njih može sabotirati vašu ishranu. Samo 30 grama čipsa od krompira sadrži oko 160 kalorija i 10 grama masti, a kutija kokica u bioskopu može da ima i do 550 kalorija i 31 grama masti. Pokušajte da zamenite grickalice voćem i povrćem ili uzimajte male porcije bez masti. Još jednom podsećamo, velika količina grickalica uz mnogo slatkih bezalkoholnih napitaka ili uz mnogo piva sadrži i mnogo kalorija.

Još jednom?

Sve što smo naveli „nije strašno“ u malim količinama, ali je najopasnija količina, jer mnogo šećera i mnogo masnoća doprinosi nagomilavanju kalorija.

„Usputno“ grickanje i pijuckanje uz vodu ili dok se gleda u TV ili kompjuter (mobilni…) zapravo je „neprimetan način“ da se „nabokate“ hrane i „nalijete“ kaloričnim napicima (piva, vina, zaslađenih sokova…)

Podsećamo da je takozvani švedski sto veoma opasan, jer probajući od svega „po malo“ i svega što je „zdravo“, zaboravimo na količine jela i pića, a velike količine hrane su i velike količine kalorija.