Dijeta za odrasle po ugledu na decu

Ako ne možete da pronađete motivaciju da se hranite zdravo i da sastavite zdrav režim ishrane, pogledajte decu:

1 . Oni ne prestaju po ceo dan

Od trenutka kada ustanu iz kreveta, pa dok ne dođe vreme za spavanje, oni su mašina za sagorevanje kalorija – trče, skaču, voze bicikl, rolere… Čak i kada crtaju, vise im noge, jer ako prestanu, zaboraviće kako da se kreću. Uzmimo njihov primer – više kretanja, više energije i nije viška kilograma.

2. Prestanu da jedu kada su siti

Deca će “jedem dok ne pojedem porciju”. Oni se zaustvljaju kada dobiju signal da je stomak pun i ne obraćaju pažnju na pozive, ” Ostavio si komad, pojedi ga.”

3. Žele da se vide goli

Ponosni su sa svojim telima. Ako stalno kritikujete vaše telo, stanite i razmislite. To je vaše telo – vi treba da ga poštujete i naučite da ga volite.

4. Oni su fleksibilni

Deca su kao od plastelina. Zašto? Jer svaki dan nešto rade – oni oponašaju brodove, automobile, motocikle, avione, utakmicu, vise sa drveća i savijaju se u nemogućim pozama. Kao odrasli, mi smo izgubili svoju fleksibilnost kako i prestali da radimo ove vežbe za istezanje. Provedite nekoliko minuta ujutru da protegnete udove i kičmu.

5. Oni idu u krevet rano

Normalno idu u krevet rano, jer po ceo dan rade gore navedene 4 aktivnosti. Ujutro su vedri i puni energije – kao opruga skoče iz kreveta. Kada je bio poslednji put da ste otišli na spavanje pre 22.00 h?

Pokušajte uveče da idete u krevet ranije ne obraćajući pažnju na računar i televiziju, a ujutro kad ustanete, sve će se promeniti, pozdravićete dan sa osmehom i uveriti se da li postoji nešto što možemo naučiti od svoje dece.