Da li trčanjem vežbamo i stomačne mišiće?

Većina ljudi želi lepo zategnute i oblikovane trbušnjake. Ali, da se to postigne, potrebno je da se imaju dobro oformljeni mišići bedara i niže. Sve ove mišiće, uključujući i želudac, omogućavaju telu da bude vitko. Dakle, ako se kombinuje sa osnovnim stomačnim vežbama, trčanje može biti efikasno u postizanju željenog izgleda.

Trčanje ili džogiranje je efikasan način da se reguliše telesna težina, za jačanje mišića donjeg dela tela i za poboljšanje kardiovaskularnog sistema. Trčanje pokreće veliki broj mišićnih grupa, uključujući kvadricepsa (prednji mišić nadkolenice) natkolenice nazad gluteusite mišića (mišići zadnjice), listove i mnoge druge. Kada trčimo, telesna težina se prenosi sa jedne noge na drugu. Uloga održavanja ravnoteže u prenosu težine imaju potpuno trbušni mišići.

Trbušni mišići mogu se napraviti u kombinaciji pravilne ishrane i vežbanja. Važno je da se ove dve stvari istovremeno upražnjavaju. U proseku, jedan sat trčanja sagoreva 490 do 1.103 kalorija, u zavisnosti od brzine trčanja i težine.

Postoje različite teorije o tome koji je najbolji način za jačanje trbušnih mišića. Jedan od njih kaže da se bolji rezultati postižu kada trčimo da telo naginjemo malo napred, što bi izazvalo veći teret na trbušnim mišićima.

Verovatno najbolja kombinacija je kada se trči da se napravi odmor koji će se koristiti za izradu osnovnih stomačnih vežbi, a zatim ponovo na trčatanje. Važno je da ne zaboravite da pravilno sedenje omogućava stalnu aktivnost i tonus trbušnih mišića.