Naučnici su utvrdili na uzorku od 37.000 mukšaraca koje su pratili deset godina, da oni koji su jeli najviše čokolade odnosno prosečno trećinu šoljice čokoladnih komadića imaju 17 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su izbegavali čokoladu.
Već su ranija istraživanja pokazala da je rizik od nekih bolesti srca i krvnih sudova manji kod ljubitelja čokolade.
Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara verovatno je povezana s flavonoidima u čokoladi, napisala je autorka istraživanja Suzana Larson s Karolinska instituta u Stockholmu u naučnom radu.
Već su ranija istraživanja upućivala na mogućnost da flavonoidi deluju kao antioksidansi s pozitivnim učincima na krvni pritisak, holesterol i krvne sudove.
Ipak, neurolog Ričard Libman s Kašingovog instituta u državi Njujork upozorava da se ta informacija treba primiti sa zrncem razuma jer je teorija o pozitivnom učinku flavonoida još uvek samo teorija.