Chia semenke, dosta omega masnih kiselina, proteina, vlakana …

Poreklom iz Meksika i Gvatemale, chia semenke datiraju jos iz vremena Asteka koji su znali za delotvornost i koristili ovu biljku kao dodatak ishrani , u prevenciji bolesti ali i kao lek.Legenda kaze da su Indijanci posto su saznali za delotvornost ove biljke za nju davali suvo zlato.

Od davnina se primetilo da Chia seme pomaze u prevenciji srcanog udara i pojavi dijabetesa.Ispod mekane ljusture semena nalazi se mnostvo antioksidanasa i nutritijenata koje povoljno uticu na zdravlje.Nije potrebno mlevenje semenki da bi se korisni sastojci oslobodili.

Zbog svoje ogromne nutritivne vrednosti Chia se koristi kao pomoc i prevencija protiv dijabetesa, hipertenzije kardio vaskularnih bolesti i mozdanog udara.Sportistima osigurava sporiju razgradnju ugljenih hidrata sto doprinosi vitalnosti i izdrzljivosti u najvecim naporima.

Koristi se dve supine kasike dnevno.Moze se rastvoriti u vodi u odnosu 1:7.Posle 20 min se stvara gel i spremna je za koriscenje. Moze biti sastavni deo hleba, piti se sa jogurtom, jesti sa salatom ili corm fleksom.Cuva se na suvom i tamnom mestu na sobnoj temperaturi.

Činjenice o chia semenu (upoređeno 1 g chie za 1 g druge hrane)
– 300 % više selena od lanenog semena
– 500 % više kalcijuma od punomasnog mleka
– 100 % više kalija od banane
– 1.400 % više magnezijuma od brokolija
– 500 % više belančevina od pasulja
– 200 % više gvožđa od spanaća
– 600 % više omega 3 od divljeg atlantskog lososa
– više antioksidanata od borovnica

Kome se preporučuje?
Chia seme na sebe veže vodu, zato ga pre upotrebe ostavimo u tečnosti, i pomaže nam hidrirati telo. Takođe je od izdatne pomoći pri probavi i apsorpciji hranljivih elemenata. Preporučuje se pri mršavljenju jer produžava osećaj sitosti. Ima nizak glikemijski indeks i ne sadrži gluten.

Kako se koristi?
Chia seme umešamo u jogurt, pahuljice, umake, šejkove, salate. Može da se koristi i kao sredstvo za želiranje. Pre upotrebe se chia seme stavi u tečnost (voda, sok, mleko) i ostavi 10 minuta da nabubri. Jedna kašika chie može da zameni jedno jaje. Preporučuje se jedna kašika dnevno za decu, a do 3 kašike dnevno za odrasle.