Brojanje ovaca za dobar san

Sve i da ne spadate u onih 10% nesrećnika koji, prema navodima časopisa New Scientist, pate od hronične nesanice, sigurno ste barem jednom, posle napornog radnog dana, mučeni stresom i ophrvani brigama, ne mogući da zaspite, pokušavali da u san utonete – brojeći ovce. E, pa nemojte to više da radite: stručnjaci za san sa znamenitog Univerziteta Oksford tvrde da brojanje ovaca ne samo što neće ubrzati dolazak toliko željenog okrepljenja u horizontali, već ga čak može neznatno i odgoditi.

Umesto ovaca, oni vam preporučuju da zamišljate umirujući vodopad ili neku sličnu pastoralnu scenu. Do ovog zaključka su došli posle testiranja najraznovrsnijih tehnika samouspavljivanja na 50 volontera (svaka čast, trebalo je za to imati jake živce) koji pate od nesanice.

Jednoj grupi bilo je naloženo da zamišlja mirne idilične prizore, dok je od druge zatraženo da misli sa želje za spavanjem skreće na druge teme, između ostalog i na brojanje ovaca. Treća je pak grupa bila zamoljena da koristi svoje “oprobane trikove”.

I? – gorite od radoznalosti vi! Pa ovako: oni koji su zamišljali idilične scene zaspali bi u proseku 20 minuta ranije nego u noćima kada se nisu koristili ovim metodom. Međutim, nesrećnim “brojačima ovaca” se baš i nije dalo da se naspavaju: san je trajao još manje nego u redovnim okolnostima, jer bi tonuli u san još kasnije nego bez brojanja ovaca. Naučnici su (originalnog) mišljenja da je to stoga što je brojanje izvanredno dosadna radnja. Zanimljivo, s obzirom na to da se obično baš zato i veruje da uspavljuje…

Jedan od istraživača, Alison Harvi (Allison Harvey), međutim, objašnjava (“objašnjava”?): “Zamišljanje privlačnih scena je bolje jer uključuje više područja u mozgu, a i zanimljivije je nego zamišljanje nekakve matore ovce.” Kakve se misli Alisonu zapravo vrzmaju po glavi nije nam poznato 😉 , ali nije ni važno: činjenice su činjenice – od brojanja ovaca baš i nema neke koristi. Toliko o tome.