8 besplatnih tretmana za podmlađivanje kože

Tretmani za ulepšavanje, kao i odgovarajuća kozmetika pomažu u održavanju svežeg izgleda lica i tela. No, ako želite da izgledate mlađe i bez tih pomagača, otkrijte osam jednostavnih životnih navika koje će vas podmladiti.

 

1. Redovan seks

Osobe koje seks upražnjavaju barem četiri puta nedeljno izgledaju sedam do 12 godina mlađe od svojih vršnjaka. Zdrav seksualni život podstiče izlučivanje hormona rasta, koji kožu čini elastičnijom, i na taj način doprinosi mladolikom izgledu.

2. Hrana bogata antioksidansima

Redovan unos ribljih ulja i namirnica s anitoksidansima u samo dva nedelje mogu uveliko smanjiti vidljivost bora.

3. Smejte se

Tokom jednog istraživanja u Nemačkoj, naučnici su zamolili nekolicinu muškaraca i žena da procene starost osoba na 170 fotografija. Pokazalo se da su najčešće pogrešno procenjivali nasmejane osobe, tvrdeći da su mlađe nego što zapravo jesu. Iako će osmeh napraviti nekoliko bora na vašem licu, isto tako će učiniti da izgledate mlađe.

4. Brinite o vidu

Ne škiljite! Svaki put kada suzite oko, ispod kože se napravi maleni žleb. Kako godine prolaze, a vaša koža gubi elastičnost, takozvani ‘žleb’ dolazi do izražaja i pretvara se u doboku boru. Jedan od najboljih saveta za sve one koje razmišljaju o botoksu u tridesetima jeste poseta oftalmologu.

5. Fizička aktivnost

Redovno vežbanje može uticati na vašu DNK. U jednom istraživanju učestvovala su braća blizanci, od kojih se jedan bavio polusatnom fizičkom aktivnošću svaki dan. Na kraju se ispostavilo da pojedini delovi njegove DNK izgledaju i do deset godina mlađe od bratove, koji uopšte nije vežbao.

6. Više sna

Spavanje, osim što rešava podočnjake, uveliko deluje i na vaš izgled. Nučnici iz Klivlenda dokazali su da se koža kod osoba koje imaju problem sa nesanicom teže oporavlja od uticaja spoljnih faktora, poput UV-zračenja.

7. Zubi

Vremenom zubna gleđ postaje tamnija – a što su vam zubi tamniji, izgledaćete starije. Zato, dok redovno perite i četkajte zube barem dva puta nedeljno.

8. Ostavite cigarete

Svaka decenija pušačke karijere čini vas starijima za dve i po godine. Cigarete, naime, stvaraju dodatne bore na usnama, obrvama i ispod nosa, te spuštene obraze i podočnjake.