Ženske tajne… Važna pravila intimne higijene, pravilna nega za zaštitu od infekcija…

Svaka žena svakodnevno koristi kremu i tonik, a pomoću specijalne pene ili mleka skida šminku i neguje kožu oko očiju, a jednom nedeljno radi piling. I povrh svega toga, primenjuju razne masaže i kure na svom licu samo da bi sačuvale zdravlje i lepotu kože. Ali koja žena može da se pohvali isto tako brižljivom i temeljnom negom intimnih delova tela? O intimnoj higijeni se retko govori i piše. U najboljem slučaju, devojka je mogla da dobije savet mame s kojim se lekari najverovatnije ne bi složili. Ginekolozi, naime, kažu da postoje određena pravila koja moraju da se poštuju da bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene.

 

Raznovrsna zdrava ishrana sa mnogo voća i povrća čuva imunitet organizma, pa i vagine. Koncentrovane slatkiše treba izbegavati. Trudite se i da unosite dovoljno tečnosti i da pijete jogurte sa dobrim bakterijama 

Fluor genitalis je sekret u materici. Njegova količina i izgled menjaju se u zavisnosti od količine hormona, psihičkih, ali i fizičkih okolnosti.
– Normalan iscedak u materici zdrave žene ima različite funkcije, a najvažnija je zaštita gornjih delova genitalnog trakta od infekcije – kaže dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog. – Upotrebom alkalnih sapuna i neutralnih kupki stvaraju se uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija koje uzrokuju promenu iscetka – dodaje ona.

 

PRAVILNA NEGA
U intimnoj higijeni preporučuje se izbegavanje alkalnih sapuna. Njihovom upotrebom se stvaraju uslovi za razvoj brojnih patogenih bakterija. Danas postoje sredstva za intimnu negu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta.
KAKO PH FAKTOR UTIČE NA ZDRAVLJE
Uzrok mnogih ženskih nedaća – upala, infekcija, pa i polnih bolesti – krije se u narušavanju vaginalne mikroflore. Devedeset odsto normalne mikroflore čine laktobakterije koje luče mlečnu kiselinu. Ph vrednost u vagini iznosi 3,3, što znači da je to kisela sredina koja sprečava prodiranje patogenih mikroorganizama. Ukoliko se ta kiselost naruši i sredina postane više bazna, broj laktobakterija se smanjuje, pa se oslobađa prostor za prodor drugih mikroorganizama. Ta kiselo-bazna ravnoteža se najčešće remeti kad prilikom pranja u vaginu dospe sapunica. Nije strašno ako se to desi jednom, ali ti konstantni bazni udari dovode do ozbiljnog narušavanja mikroflore i infekcije. Prvi simptom je obilniji vaginalni sekret karakterističnog neprijatnog mirisa. Dakle, žena koja koristi običan sapun, ma kako fin, i hlorisanu vodu remeti normalnu vaginalnu mikrofloru, a to nije nimalo naivno.
Higijenu intimnih delova tela treba održavati specijalnim preparatima, najčešće gelovima određene kiselosti koji se kupuju u apoteci ili svakoj bolje snabdevenoj parfimeriji. To su preparati s biljnim ekstraktima koji ne nadražuju sluzokožu i sprečavaju upalu. Bitno je da sapun ili specijalni preparat ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5 jer tada neće doći do promene bakteriološke sredine u vagini. Zabranjena su unutrašnja inspiranja, osim po preporuci lekara, jer se time povećava mogućnost infekcije.

 

VEŠ
Izbacite iz ormana sintetičke gaćice i suviše tesne farmerke jer koža u njima ne može da diše, pa se stvara povoljna sredina za razvoj štetnih bakterija. Pamučni veš nema zamenu. Takođe, imajte na umu da upotrebu dnevnih uložaka ne treba zloupotrebljavati, jer oni prave toplu, vlažnu, zatvorenu sredinu, što je odlična podloga za razne infekcije.

 

ŠTA IZAZIVA INFEKCIJU
Žena je već od prve menstruacije izložena promenama, a posebno početkom seksualnog života. Fiziološki, kod svake menstruacije dolazi do porasta pH, što pogoduje infekciji. Do porasta pH dolazi i prilikom šećerne bolesti, infekcije genitalnog trakta (cervicitis, endometritis, piometra), kao i prilikom hormonalnih poremećaja. Trudnoća i babinje su takođe stanja u kojima je žena izuzetno osetljiva na infekcije. Čak i dugotrajna primena antibiotika, ispiranja i strana tela u materici takođe pogoduju infekciji. Ponekad se neracionalnom upotrebom antibiotika ili i vaginaletama može uništiti normalna vaginalna flora, a time i osnova prirodne odbrane od infekcije.

Tampone koristite povremeno
Dakle, evo kako treba da izgleda svakodnevna intimna higijena:
– Treba se prati toplom vodom, čistim rukama, blagim dečjim ili medicinskim sapunom niske pH vrednosti, obavezno u smeru od Venerinog brega ka čmaru.
– Ne treba se kupati u kadi ili bazenu u vreme menstruacije.
– Svaka žena treba da ima svoj peškirić za intimnu higijenu koji treba da menja najmanje dva puta sedmično.
– Nipošto ne treba koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova tela zbog toga što njima mogu da se nanesu mikroskopske povrede na nežnoj i osetljivoj sluzokoži polnih organa.
– Mlaz vode i pokreti ruke prilikom pranja uvek treba da je usmeren odozgo naniže da se mikroorganizmi oko čmara ne bi preneli na sluzokožu vagine. Nemojte usmeriti jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni „film“ koji sprečava prodor bakterija u vaginu.
– Sapunom može da se pere samo koža oko vaginalnog otvora.
– Ulošci moraju da se menjaju najmanje pet-šest puta dnevno. Ukoliko koristite tampone, imajte na umu da on sme da se nalazi u telu najduže dva do četiri sata. Tamponi se ne koriste noću.
– U većini zemalja lekari savetuju da se tamponi koriste samo povremeno.