Crni čaj ima istoriju od 5000 godina u Kini. Kod kineya, crni čaj se pojavljuje kao post-fermentisani čaj, kao što je Pu-erh , koji predstavlja nacionalno blago u Kini.
Dok zeleni čaj gubi ukus sa stajanjem, crni čaj čuva ga godinama. Čak i za vreme dinastije Tang, Crni čaj uronjen u toplu vodu je poznat kao jedan od najboljih pića. Crni čaj potiče iz roda Camellia sinensia, biljke koja raste na području Južne Azije. Prema istraživanju s University College London, crni čaj smanjuje nivo stresnog hormona kortizola. Istraživanje je sprovedeno na 75 muških dobrovoljaca, nepušača s redovnom navikom pijenja čaja. Za vreme ispitivanja dobrovoljci nisu konzumirali druge vrste čaja i kafu. Dobrovoljci su izloženi stresnim situacijama, a merio im se puls, pritisak, koncetracija krvnih pločica i kortizola te lična procena stresa. Povećanje pulsa i pritiska ostalo je isto u grupi koja je pila placebo i u grupi koja je pila crni čaj. Ipak, nivo kortizola u krvi i lični doživljaj stresa bili su značajno manji u grupi koja je pila crni čaj. Pošto se učinak crnog čaja iskazuje 50 minuta nakon konzumacije čaja, istraživači naglašavaju da crni čaj ne sprečava stres u stresnim situacijama, nego pomaže što bržem oporavku od stresa.