Kuvanje sa malo soli

Većina namirnica već sadrži određenu količinu soli, čak i da so ne koristimo uopšte, ako vodimo računa o ishrani, unećemo neophodnu dnevnu količinu.

Pošto so služi tome da da ukus našoj hrani, a uglavnom smo navilki da jedemo slano, pokušajte da smanjite količinu soli i vidite da li će takva hrana prijati vašim nepcima. Možda vam se ukus hrane u početku neće svideti, ali vremenom ćete početi da osećate razne ukuse i navićićete se na njih, jer sada uglavnom osećate samo slano.

Razmislite malo, kad jedete običnu paradaju zasalatu, od ukusa paradajza, krastavca i luka uglavnom osećate slano. Ukus paradajza ili krastavca nisu dominantni.

Naravno, so ne treba potpuno izbaciti, samo treba smanjiti količinu a ukus hrane možete poboljšati začinskim biljem od koga ćete imati mnovo više koristi.

Ono što se retko koristi u našoj kuhinji je limun, limunom možete začiniti većinu salata, ukus će biti takav da nedostatak soli uopšte nećete osetiti. Ribu takođe možemo začiniti samo limunom, bez imalo soli. Beli luk, ruzmarin i biber, takođe mogu dati odličan ukus hrani.

Ne zaboravite, so se, pored šećera, brašna i masti proglašava jednom od četiri bele “smrti”.

Smanjite unos soli i počnite da uživate u pravom ukusu hrane koju jedete.