Vino sprečava osteoporozu?

Prema novom istraživanju međunarodnog tima stručnjaka, redovno umereno uzimanje alkohola posle menopauze pomaže u održavanju čvrstine kostiju dok se uzdržavanje od alkohola povezuje sa većim rizikom od dobijanja osteoporoze.

Stotine hiljada žena u postmenopauzi uzimaju lek „bisfosfonat” kako bi sprečile slabljenje kostiju, ali umereno uzimanje alkohola bi takođe moglo da pomogne, piše u studiji objavljenoj u žurnalu Menopause.

Studija istraživača sa Univerziteta u Oregonu pokazala je da su žene koje su uzimale 19 g alkohola dnevno – oko dve manje čaše vina – imale jače kosti, tj. bolji odnos između „starih” i „novih” kostiju. Kada su prestale da piju, ova „koštana ravnoteža” se narušila.

Alkohol jača gustinu minerala u kostima pa tako poboljšava ravnotežu između nestanka stare koštane mase i nastanka nove, što je i glavni uzrok osteoporoze kod starijih žena. Naučnici naročito preporučuju vino i pivo.

Osteoporoza se često naziva „tihom bolešću” jer nema simptoma koji prethodne frakturama, a jednom kada osoba slomi kost, rizik novog lomljena dramatično raste.

Iako umereno uzimanje alkohola može da ima efekte kao i uzimanje „bisfosfonata”, naučnici uozoravaju da ne treba preterivati sa količinom.