Upotreba Omega-3 masnih kiselina sprečava pojavu raka kože

Korišćenje ribljeg ulja Omega-3 može pomoći u zaštiti raka kože, prema istraživačima Univerziteta u Mančesteru. Tim je upravo izveo prvo kliničko ispitivanje kako bi se ispitao uticaj ribljeg ulja na imunitet kože kod dobrovoljaca. Predvođen dr. Lesli Rouds (Lesley Rhodes) profesorom eksperimentalne dermatologije sa fotobiološke jedinice dermatološkog centra na univerzitetu, studijom se analiziraju efekti uzimanja Omege-3 kod 79 zdravih dobrovoljaca.

 

Rezultati studije, finansirane od strane Udruženja za međunarodno istraživanje raka, otkrili su da redovno uzimanje doze ribljeg ulja pojačava imunitet kože prema sunčevoj svetlosti. Konkretno, riblje ulje smanjuje takozvano sunčano potiskivanje imuniteta kože, poznatom kao imuno-supresijom, koja utiče na sposobnost tela da se bori protiv raka kože i infekcija. Otkrića su objavljena u ovomesečnom broju američkog časopisa za kliničku ishranu (American Journal of Clinical Nutrition).

 

Profesor Rouds, koji radi u Fotobiološkoj jedinici na Univerzitetskoj medicinskoj školi i Fondaciji Salmond Royal NHS Trust, rekao je da je ovo prvi put da se istraživanje sprovede na ljudima. “Bilo je istraživanja u ovoj oblasti sprovedeno na miševima, ali ovo je prvi put da se sprovodi kliničko ispitivanje na ljudima.“, rekla je ona. “Bilo je potrebno mnogo godina da bi došli do ove faze, ali nalazi su veoma uzbudljivi“.

 

„Ova studija je dokazala da je Omega-3 potencijalno hranljiva za zaštitu od raka kože.Iako su promene otkad je neko uzeo ulje male,one pokazuju da je kontinuirano nizak nivo hemoprevencije od uzimanja Omege-3 može doživotno smanjiti rizik od raka kože“.Pacijenti dobrovoljci uzimali su po četiri gramske doze Omege-3,što je otprilike jedna i po porcija masne ribe na dan,a zatim su bili svakodnevno izloženi na ekvivalentnoj temperaturu od 8,15 i 30 minuta letnjeg sunca pomoću posebne svetlosne mašine.Ostali pacijenti su dobijali placebo ,pre nego što su bili izloženi svetlosnoj mašini.Imunosupresija je 50 % manje prisutna kod ljudi koji su uzimali dodatak i bili izloženi na 8 i 15 minuta na suncu u poređenju sa ljudima koji nisu uzimali dodatke.Studija je pokazala mali uticaj na ljude kod 30- minutne grupe.

 

Nalazi su veoma važni u borbi protiv raka kože jer su prethodna istraživanja pokazala da se često primenjuju neadekvatni preparati za zaštitu od sunca i nanosi se samo tokom praznika.Međutim,d-r Rouds naglašava da Omega-3 nije zamena za preparate protiv sunca i fiziške zaštite kao i da se Omega-3 smatra samo kao dodatnu meru za zaštitu kože od oštećenja sunca.Riblje ulje je već pokazalo da ima pozitivne efekte po zdravlje kao kod kardiovaskularnim bolestima,što znači da bi uzimanjem dodataka može dovesti do niz potencijalnih zdravstvenih prednosti.Ekipa profesora Roudsa nastavlja istraživanje sa daljim studijama o Omegi-3 koje se sprovode na zdravim dobrovoljcima u Salford Rojalu.Rezultat udruživanja Univerziteta u Mančesteru,kancerogeno istraživanje u V.Britaniji i bolnice za rak-Christie je formiranje Centra za istraživanja raka u Mančesteru.

 

Prema informacijama dostupnih u centru za istraživanje raka u Velikoj Britaniji registrovano je oko 100000 slučajeva ne-malignog raka u 2010 godini,što je veoma čest tip raka.

 

Doktor Helen Rippon,šef nauke na AICR-u izjavila je : „Rak kože je jedan od najbrže rastućih vrste raka,a broj će se verovatno povećavati.uvek je interesantno videti istraživanje koje je finansirano od strane AICR-a,koje generiše tako obećavajuće rezultate i mi očekujemo da još više napredujemo u budućnosti“.

 

Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)