Ukusan domaći paradajz sos koji štiti naše telo od raka debelog creva

Samo mali dnevni iznos paradajz sosa može imati velikog uticaja na krvne sudove. Prema izraelskoj studiji, ishrana bogata paradajzom može da smanji rizik od raka debelog creva.

Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozđa) i svakako spada u zdravu hranu.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i moze sprečiti pojavu raka želuca, debelog creva, prostate, grlića materice.