Svakodnevne navike koje oslabljuju kosti

Određene svakodnevne navike imaju ogroman uticaj na zdravlje i vitalnost kosti i zapravo mogu dovesti do slabljenja koštanog tkiva.

Dugo sedenje ispred televizora

Svi želimo uživati u gledanju omiljenih serija, ali predugo sedenje ili ležanje čini vaše kosti lenjim. Vežbanje je idealna zamena za to. Za kosti je najbolje kada ste u uspravnom položaju, tako da noge drže svu težinu tela, a mišići i kosti su aktivni i bore se protiv gravitacije.

Previše soli

Uz unos soli, vaše telo gubi kalcijum, pa što više soli uzimate, manje kalcijuma imate. Smanjite unos soli u svakodnevnoj ishrani, a izbegavajte hranu poput čipsa, slanih sireva, brze hrane koja sadrži previše soli.

Vožnja biciklom na velikim udaljenostima

Vožnja biciklom jača srce i pluća, ali ne i kosti. Da bi poboljšali čvrstoću i gustinu kostiju, lekari preporučuju hodanje ili trčanje kao efikasnije. Ako ste strastveni biciklista, pokušajte da kombinujete sportske aktivnosti, a zatim uključite tenis, plivanje i ples u sportsku agendu.

Kancelarijski posao

Sunčevi zraci pomažu telu da proizvodi vitamin D. Dovoljno je 10-15 minuta svakodnevnog izlaganja suncu da biste imali zdrave kosti. Ali problem je što većinu vremena provodimo u zatvorenom i nedostaje nam sunca. Takođe, stvaranje vitamina D uz pomoć sunca zavisi od starosti, tena, doba godine.

Alkohol

Visoke doze alkohola štete koštanom tkivu. Alkohol smanjuje sposobnost tela da apsorbuje kalcijum.

Cigarete

Pušenje cigareta smanjuje sposobnost tela da stvara novo zdravo koštano tkivo. Kod pušača, period zarastanja kostiju kod preloma traje duže i zahteva duži tretman. Prestanak ove loše navike pomoći će vam da poboljšate zdravlje kostiju.