Gde grešite sa kalcijumom koji ste skupo platili, ali bez efekta?

Da li ste primetili da se neke kombinacije dobro slažu kao što su đevrek i jogurt, hamburger i gazirani sok, slatkiši i voda. Isto to važi i za kombinaciju kalcijuma i vitamina K2 – kombinacija za kojom žude vaše kosti.

Unosite dovoljno kacijuma, što ishranom, što preko suplemenata ali ne vidite efekat jer ne pijete K2. Ne rasipajte novac, ne odustajte od navike da uzimate kalcijum, samo uključite K2 i videćete da će mineral doći do mesta gde je najpotrebniji.

Još od njegovog otkrića (ranih 30-tih) povezivan je vitamin K sa zgrušavanjem krvi. Iako su u to vreme identifikovani i K1 i K2, donedavno se verovalo da su ovi oblici vitamina K samo strukturne varijacije. Tek u 21 veku prepoznata je jedinstvena priroda i neophodnost vitamina K2.

Telu je gotovo nemoguće da se izbori sa nedostatkom K1, što nije slučaj sa K2, pa želimo da podignemo vašu svest o značaju i prednostima koje ovaj vitamin ima za vaše kosti i srce.

Održavanje zdravlja kostiju nije lak zadatak. Pored očigledne važnosti minerala kalcijuma i drugi faktori kao što su vitamin D, magnezijum, fizička aktivnost, telesna težina, zdrav digestivni sistem, imaju jednak efekat na mineralnu gustinu kostiju. Ali, sve ovo pada u vodu ako K2 nije na listi!

Zašto je kalcijumu potreban K2?

Ovaj rastvorljivi vitamin je neophodan za aktiviranje osteokalcina, važnog proteina koji luči osteoblaste ili ćelije koštane srži. Pod dejstvom vitamina K2, osteokalcin uvlači kalcijum u kosti gde ga osteoblasti ubacuju u koštanu matricu. Sa druge strane, vitamin K2 u kombinaciji sa vitaminom D3, pomaže inhibiciju osteoblasta ili ćelija odgovornih za resorpciju kostiju.

Skorašnje studije žena u Japanu pokazuju da K2 ima značajan efekat kod preloma kostiju. U Tokiju, gde se redovno jede “natto”, poznato jelo na bazi fermentisane soje bogate K2, manji broj žena se suočava sa prelomima nego na zapadu Japana gde se ovo jelo retko jede.

Od 1995 godine do danas, osteoporoza u Japanu leči se povećanom dozom K2, a naučnici ga promovišu kao preventivno rešenje. Ove vesti su obećavajuće, ali potrebno je više istraživanja da bi se videlo da li K2 ima sličan efekat među ostalom populacijom koja se drugačije hrani i vodi drugačiji način života.

Kakvu štetu kalcijum nanosi bez K2?

Kako bi smanjili efekte menopauze na vaše kosti, lekari uglavnom prepisuju kalcijum. Kalcijum je glavni mineral u kostima, ali suplementacija ne znači da će ih ojačati. U nedostatku K2, kalcijum će umesto u kosti završiti u venama i arterijama uzrokujući kalcifikaciju što u najgorem slučaju dovodi do srčanog ili moždanog udara.

Analize objavljene u decembarskom izdanju američkog časopisa „American Journal of Clinical Nutrition“ pokazale su da dodatak kalcijuma nije smanjio rizik od preloma ni kod muškaraca, ni kod žena. Razlog? Pogađate, nedostaje K2 koji bi usmerio kalcijum u kosti.

Rezultati analize objavljene u BMJ 2011 godine pokazali su da je kalcijum, bez vitamina D, značajno povećao rizik od infarkta miokarda ili moždanog udara kod žena u menopauzi. Ovakvi podaci su proizašli na osnovu analize 63.282 žena koje su u proseku unosile 800mg kalcijuma na dan, dok one koje su koristile i suplemente, unosile su još dodatnih 585 mg dnevno. Da li je njihov povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti usled nedostatka K2? Naravno da jeste!

Kako ne biste vodili računa koliko mesa ili proteina unosite (najbogatiji izvori K2) ili se preispitivali da li ste uzeli dovoljno kalcijuma, a zaboravili K2 ili obrnuto, nabavite Dr. Viton K2 Komplex. Ovaj vitaminsko-mineralni suplement obezbediće vam kalcijum, K2, vitamin D3, magnezijum i cink – svaka komponenta ima svoju tačnu funkciju i svaka od njih je potrebna kostima.

Kalcijum je hrana za kosti – Vitamin K2 je taj koji usmerava kalcijum do kostiju, vitamin D3 je zaslužan da štiti kosti i obezbedjuje apsorpciju kalcijuma koji su dobili, magnezijum je dopunska hrana za kosti, ali takođe i aktivator vitamina D, dok je cink neophodan za stvaranje aktivnog vitamina D u telu. Ovaj prirodan mix je napravio tim naučnika u suplementu Dr. Viton K2 Komplex.

Dr Viton K2 Komplex – doručak, ručak i večera za vaše kosti!

DR. VITON – K2 KOMPLEX možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/k2-komplex/

DR. VITON – K2 KOMPLEX možete kupiti u DM Drogerijama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)