Šta može sprečiti i izbrisati nagomilani umor?

Ponedeljak je, a vi ste umorni i nemate energije ni za razgovor, a kamoli za posao? Proveli ste čitav vikend odmarajući i opet ništa. Kad vas mozak natera da ustanete da biste nešto učinili, snaga vas izdaje. Suprotno tome, kada telo ima volju za radom, mozak vas vraća u fotelju gde možete sedeti satima ne radeći bukvalno ništa.

Svakako bih se potrudio da se rešim ove psihofizičke letargije, posebno sada kada je leto i treba da budete aktivni i srećni, a iz nekog nejasnog razloga niste.

Prvo, dobro je znati da u ovoj priči niste sami. Naprotiv, gotovo ceo svet, koji je do juče živeo u neizvesnosti, suočava se sa sličnim osećajem, a danas bi se trebao vratiti u normalan život sa manje novca u džepu.

Životne promene i prilagođavanje uključuju puno stresa, kofeina, nezdravih životnih navika i malo sna, a rezultat neizbežno dovodi do hroničnog umora.

Ne trčite lekarima, ne tražite dijagnoze, sa vama je sve u redu! Vašem telu je potrebno ponovno pokretanje, a to ćete postići najlakšim i najbržim načinom uz redovnu konzumaciju spiruline. Niste sigurni da ćete prirodnim suplementom uspeti da popravite ovo stanje koje vas prati mesecima?

Evo nekoliko dokazanih prednosti spiruline u odnosu na umor. Dobro je znati da ove zelene alge imaju isti efekat na hronični umor ili iscrpljenost koji traje mesecima.

Pruža energiju

Čim se umor produbi, nije isključena mogućnost da vas kosti i mišići bole i da nemate svežinu i energiju. Loša ishrana može da doprinese ovom stanju, jer nizak nivo glukoze u krvi uzrokuje umor.

Ono što sigurno znamo je da visokoenergetska hrana ili hrana bogata ugljenim hidratima podiže nivo glukoze. Isti efekat se može postići i sa spirulinom iz prostog razloga što se njena formula primenjuje na superhranu.

Superhrana ili super formula je ona koja sadrži sve ključne hranljive sastojke koji su potrebni telu i još mnogo toga. Dakle, spirulina sadrži proteine, esencijalne masne kiseline, polisaharide, gama-linolensku kiselinu, vitamine B grupe, aminokiseline i brojne druge hranljive materije, ali upravo one pružaju energiju telu.

S obzirom da deluje kao antioksidans, spirulina se koristi i za sprečavanje sindroma hroničnog umora – daleko ozbiljnijeg stanja od uobičajenog umora. Studije pokazuju da 3 grama spiruline dnevno smanjuje mentalni umor.

Smanjuje oksidativni stres

Studije na životinjama pokazale su koliko spirulina deluje na oštećenje DNK kod miševa nakon akutnog vežbanja (osećaj umora).

Studija je otkrila da su miševi imali visok oksidativni stres (povećana potreba za kiseonikom što je rezultiralo reaktivnim vrstama kiseonika) i nižu oksidativnu aktivnost.

Ove reaktivne kiseoničke vrste (ROS) uzrokuju peroksidaciju lipida i oksidaciju važnih proteina.

Spirulina je antioksidans koji deluje direktno na slobodne radikale i takođe poboljšava reakciju tela na oksidativni stres.

Indirektno štiti inhibirajući oksidativni sistem enzima. Takođe reaguje direktno na slobodne radikale i pretvara lipidne perokside u hidroksil grupe.

Snabdevaće vas mineralima koji deluju na umor

Razne studije su pokazale da je magnezijum usko povezan sa umorom. Čak je i britanski medicinski časopis The Lancet potvrdio da pacijenti koji pate od sindroma hroničnog umora imaju nizak nivo magnezijuma u ​​krvi.

Nizak nivo magnezijuma povezan je sa nižim brojem crvenih krvnih zrnaca.

Druge studije su pokazale da su pacijenti lečeni magnezijumom dobili više energije i smanjili bolove u kostima i mišićima. Studija je zaključila da je konzumiranje magnezijuma tokom 6 nedelja dovoljno da se ponovo aktivirate i spontano smanjite umor.

Kalijum je još jedan važan mineral koji je povezan sa umorom. Kalijum je ključan za ravnotežu elektrolita u telu. Utvrđeno je da se telo u nedostatku magnezijuma brže umara i mišići se suočavaju sa grčevima.

Samo da vas podsetim, spirulina je bogat izvor i magnezijuma i kalijuma. Ako ga redovno pijete, nesumnjivo ćete zadovoljiti dnevne potrebe ovih minerala.

Sprečava nedostatak vitamina B grupe

Istraživači iz Journal of Roial Societi of Medicine pronašli su vezu između umora i vitamina B.

Vitamin B6 ili piridoksin sprečava umor i podržava imuni sistem koji će polako, ali sigurno početi da slabi pod uslovima produženog umora. Samo će jak imunitet zaštititi telo od mnogih bolesti koje idu paralelno sa umorom i iscrpljenošću, prve na listi su svakako kardiovaskularne bolesti. Vitamin B6 je zapravo taj koji daje T ćelijama moć da se bore protiv infekcija.

Nedostatak vitamina B12 ili kobalamina može prouzrokovati štetu procesu metilacije, što zauzvrat može dovesti do brojnih nedostataka koji dovode do hroničnog sindroma.

Razne studije su pokazale da hrana bogata vitaminom B12 podstiče nagli porast energije, smanjuje depresiju i deluje preventivno kod kancera.

Spirulina je podjednako dobar izvor ova dva ključna vitamina – B6 i B12.

Spirulinu San Sebastian možete poručiti online:

 https://springwell.rs/proizvodi/san-sebastian-spirulina/

Spirulinu San Sebastian možete kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)